Svijesno ili nesvijesno

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje politike i razvoj Lulzim Peci rekao je da će SAD i EU nakon odbijanja da se odloži rok za preregistraciju, sada tražiti formiranje ZSO, što znači da je Kosovo dalo autogol.

Peci je na Facebooku naveo da pored odlaganja odluke o registarskim tablicama, SAD i EU sada zahtjevaju i primjenu sporazuma o ZSO.

 „Nakon što Vlada Kosova nije prihvatila odlaganje roka za preregistraciju na sjeveru, sada, SAD i EU traže i primjenu sporazuma o formiranju ZSO“, kaže Peci.

Dodao je da se ZSO ne može osnovati bez potpuno funkcionalnih opštinskih institucija na sjeveru.

„Srpska lista i Srbija dobro znaju da bez funkcionisanja institucija, ZSO ne može da se realizuje. Odlukom Srpske liste da napusti institucije, pokazuje se da one nemaju za cilj Zajednicu, već poseban status autonomije ili faktičku secesiju sjevera“, kaže Peci.

Sada se, dodaje Peci, fokus pomera sa "francusko-njemačkog prijedloga" za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, na normalizaciju situacije na sjeveru, a to ne odgovara Kosovu.

Dodaje da je svijesno ili nesvijesno, Kosovo dalo autogol.

„Sada moramo da se potrudimo ne samo da ne izgubimo, već i da pobedimo, jer smo u igri koja je usred toga. Pa, da bismo dobili ovu utakmicu, moramo biti jasni da je politika umjetnost mogućeg, a ne umjetnost pravde, jer samo pravda ne štiti nijednu državu u međunarodnim odnosima. U slučaju malih zemalja, a to je Kosovo, one su zaštićene kroz partnerstva i saveze sa ključnim zapadnim zemljama“, kaže Peci.

Izvor: Kosovo Online