Nezainteresovani

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Lulzim Peci kazao je za RTV 21 da su nacrt statuta Zajednice srpskih opština izradili austrijski i njemački stručnjaci, dok je Bernard Nikaj iz Demokratske partije Kosova ocijenio da je tragičan pristup Vlade Kosova stručnjacima koji su bili uključeni u izradu nacrta statuta jer nije htjela ni da razgovara sa njima.

Peci kaže da je na osnovu tumačenja onih koji su pisali nacrt statuta Zajednice, vrhovni dokument na kome je napisan taj nacrt Ustav Kosova.

"Iznad svega, vrhovni dokument na kome se zasniva Zajednica po tumačenju onih koji su ga pisali je Ustav Kosova, relevantni dokumenti Savjeta Evrope za lokalnu upravu bili su zakoni na Kosovu", rekao je Peci.

Peci je rekao da se sastao sa timom koji je radio na izradi nacrta statuta i da je problem tog tima bio nedostatak komunikacije sa Vladom Kosova.

"Zabrinutost ovog tima zajedno sa Lajčakovim timom bila je ta da Vlada nije poslala nikakve komentare u vezi sa nacrtom, bili su u velikim problemima jer nije bilo komunikacije sa Vladom, to samo po sebi pokazuje nezainteresovanost za koju mislim da šteti Kosovu", rekao je Peci za RTV 21.

Komentarišući posjetu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Kosovu Gabriela Eskobara, Peci kaže da je on jasno stavio do znanja gdje su SAD u odnosu na dvije ključne institucije Kosova.

"Američka diplomatija nije odustala od Vlade, jer je Vlada ta koja mora da sprovede dogovor", rekao je Peci.

Dodaje da ta posjeta predstavlja pokušaj da se dijalog Srbije i Kosova vrati na pravi kolosek, ali smatra da postoji malo nade da će se to i dogoditi.

"Ovo je posjeta za upravljanje krizom i tenzijama na sjeveru", dodao je Peci.

Bernard Nikaj iz Demokratske partije Kosova rekao je da je odluka o sprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi zemljišta manastira Visoki Dečani ispravan korak, ali zakasneo.

"Kosovo ne smije da bude država koju moraju da uslovljavaju drugim međunarodnim telima kako bi sprovodilo odluke svog Ustavnog suda“, rekao je Nikaj.

Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, Nikaj za RTV 21 kaže da opoziciju i javno mnjenje na Kosovu o dijalogu obavještavaju drugi izvori, a nikada sam kosovski premijer Albin Kurti.

Dodaje da "ne vjeruju da ova vlada ima vještine upravljanja kako bi pomjerila taj proces napred".

Kako kaže, nijedna akcija iz Briselskog i Ohridskog sporazuma nije sprovedena u praksi što je, kako dodaje, problematično i za Kosovo i za Srbiju, ali i za međunarodnu zajednicu.

"Kurti svake nedjelje ima različita mišljenja o sporazumima", kaže Nikaj.

Nikaj smatra da je tragičan pristup Vlade Kosova u vezi sa stručnjacima koji su bili uključeni u izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

"Cio svijet pokušava da razgovara sa nekim na Kosovu i oni sa kojima treba da se razgovara, ne razgovaraju i to je tragedija sadašnje Vlade koju imamo. Ti stručnjaci koji su bili na Kosovu su se sastali sa svima, osim sa Vladom koja nije pristala da im izađe u susret", rekao je Nikaj.