Bivši premijer Kosova

Bivši premijer Kosova Avdullah Hoti rekao je da je Kosovo bilo u pravu u svakoj akciji u posljednjih 30 godina da zaštiti državu, ali da su napori bili uspješni samo kada su ih, kako je naveo, koordinirali i podržavali evroatlantski prijatelji.

"Kosovo je uvijek bilo u pravu u svakoj akciji koju je preduzelo u posljednjih 30 godina u nastojanjima da prvo dobije slobodu, a zatim nezavisnu državu i ojača državni suverenitet, red i zakon. Ali naši napori su uspjeli samo kada su koordinisani i podržani od evroatlantskih prijatelja. Jednom smo proglasili nezavisnost početkom 90-ih, a onda smo je ponovo proglasili 2008. jer prvi put nije bilo podrške prijatelja“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, postupci koje preduzima vlada u vezi sa tablicama poprtpuno su ispravni.

"To su potvrdili i prijatelji. Ali jasno je da Kosovo nema podršku prijatelja u trenutku preduzimanja ovih akcija. Ako ovi postupci Vlade, koji su ispravni, ali nemaju podršku prijatelja, u trenutku njihovog preduzimanja, dovedu do situacije da se umjesto kosovskih institucija aktiviraju KFOR i Eulex na održavanju reda i bezbjednosti u tim opštinama, onda je jasno da ova politika vlade nije služila interesima države Kosovo “, napisao je Hoti na Facebooku.