Poslanica LDK

Predsjednica Foruma žena LDK Jehona Lushaku-Sadriu izjavila je da je Kosovo izgubilo korak u realizaciji cilja u vezi sa liberalizacijom viza, jer ne shvata da uslove koje je postavila Evropska unija treba primjeniti na najbolji način, prenosi Koha.

„Vizna liberalizacija je tipičan primjer kako smo izgubili korak u ostvarenju tog cilja. Sve druge zemlje su to iskoristile. Izgubili smo korak ne shvatajući da uslove koje postavlja EU treba ispuniti na najbolji mogući način. Političari iz najvišeg ranga, Biden je došao na Kosovo, molio je Kurtija i druge da odobre tadašnje razgraničenje“, rekla je Lushaku-Sadriu.

Prema njenim riječima, formiranje Zajednice srpskih opština mora da se desi u skladu sa Ustavom Kosova.

„Za sve međunarodne sporazume koji su postignuti kao rezultat procesa u kome je posredovao Brisel, želimo da se sprovedu, postoji odluka Ustavnog suda i oni se ionako moraju prilagoditi zahtjevima ovog suda, odnosno da poštujemo odluku Ustavnog suda, da uzmemo u obzir sve tačke i svaka odluka koja je doneta u ustavnom duhu nam je prihvatljiva. ZSO i njen statut, koji bi bio sačinjen u skladu sa tačkama koje se odnose na ustavnost Kosova, neće biti u sukobu sa državom Kosovo“, rekla je ona.

Kako je dodala, Demokratski savez Kosova je definisao tri glavna principa o tome kako vidi rješenje i završetak dijaloga.

„Rješenje koje obezbjeđuje međusobno priznanje, ustavnost i u svakom slučaju, red, zakon i teritorijalni suverenitet. Imamo nezavisnu državu koja je nastala kao rezultat sistematskih kompromisa koji su napravljeni, ali sada moramo da damo sve da se postigne konačan dogovor“, rekla je ona.

Prema mišljenju poslanice LDK, Srbija je u dobroj poziciji jer je ojačala svoju ulogu u međunarodnoj areni koristeći svoje veze sa Rusijom.

„Srbija koristi svoje odnose sa Rusijom kao mamac u spoljnoj politici, čime jača svoju ulogu u međunarodnoj areni. Srbija je u poziciji da od ovog procesa mnogo dobije. To je bolno, ali je realnost. Zato moramo da odražimo i osmislimo naše zahteve prema međunarodnoj zajednici da i Kosovo dobije što je više moguće od ovog procesa“, rekla je ona.

Lushaku-Sadriu je navela da Vlada Kosova treba da uzme u obzir zahtjeve međunarodne zajednice u vezi sa odlukama koje donosi, poput one o registarskim tablicama.

„Moramo da ubedimo međunarodne partnere, jer je odluka ispravna i ima težinu samo kada postoji međunarodna podrška. Kao država nalazimo se na međunarodnom testu za ostvarivanje naše legalnosti i suvereniteta kao zemlje poštujući naše saveznike”, kazala je ona.

Lushaku-Sadriu je dodala da bi u slučaju eskalacije situacije zbog odluke o registarskim tablicama, to bilo loše za Kosovo, dodajući da sukob ne treba podsticati odlukama u kojima se ne konsultuju međunarodni predstavnici.

„Koji god da je stepen eskalacije situacije, ako se dogodi, to je loša stvar za Kosovo. Nije prihvatljivo da naše odluke podstiču sukobe ili otvaraju vrata eskalaciji. Moramo biti sigurni u ove korake jer oni imaju međunarodni uticaj. Ne želimo da nas nesmotrenost naše vlade odvede u ćorsokak u kojem nas čak ni naši međunarodni prijatelji neće zaštititi”, poričila je poslanica LDK.

Ona je rekla da je odluku o registarskim tablicama donela Vlada Kosova sa težnjom da sačuva diskurs koji je imala kao Pokret Samoopredjeljenja kada je bio u opoziciji.

„Ja to vidim kao tendenciju da se zadrži isti diskurs koji je Samoopredjeljenje koristilo. Pokret Samoopredjeljenje je došao na vlast sa velikim obećanjima kritikujući sporazume, obećanja su bila toliko visoka da je sada toliko teško da se nesprovođenje ili pravljenje kompromisa gleda kao nazadovanje. To je cijena koju plaćaju zbog obećanja koja su dali“, zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore