Odbijanje da produži rok za tablice

Predsjednik Demokratske partije za napredak Nenad Rašić smatra da je greška što Vlada Kosova nije odložila rok za zamjenu registarskih tablica jer će to imati posljedice u međunarodnoj poziciji, prenosi Klan Kosova.

Rašić je rekao da je to akcija koju nije očekivao i da Kurti ne pokazuje nikakvu toleranciju prema realnoj situaciji na sjeveru.

"Umjesto da stvarate prostor za dijalog, toleranciju i sprovođenje sporazuma, vi radite nešto što je Srbe sa sjevera još više izbacilo iz institucija Kosova i udaljilo od bilo kakvog dijaloga ili eventualnog dogovora", rekao je Rašić.

Kako je naveo, odlaganje preregistracije donelo bi Kosovu veći prostor u dijalogu i saradnji, i blagi porast povjerenja.

"Sušta suprotnost je odluka da se rok ne odlaže. Smatram da je to greška koja može imati mnogo posljedica", rekao je Rašić.

Rašić kaže da Srbi sa sjevera ne mijenjaju tablice jer, kako navodi, ne prihvataju institucije Kosova.

"Zašto ne prihvataju je duga priča. Da li to polazi od institucionalnog vakuma 1999. godine, sa drugim vladama koje su sklopile pogodbe, ali u svakom slučaju duga je priča zašto kosovski Srbi ne pristaju da promjene tablice", rekao je on.

Rašić je naveo da komunikacija premijera Kurtija i kosovskih Srba ne postoji.

"Od marta prošle godine do danas nema komunikacije i pozitivne volje da se uopšte razmišlja o razvoju i integraciji Srba. Kurtijeva posljednja odluka samo je kulminacija njegovih emocija za Srbe na Kosovu", rekao je Rašić.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova