Samit u Prištini

Srbija da je prava demokratija ne bi predstavljala tako veliku prijetnju miru u našem regionu, rekao je premijer Kosova Albin Kurti na otvaranju Samita o Zapadnom Balkanu u Prištin

Kurti je naveo da je "Srbija je zatvorila oči pred ruskom agresijom".

"Da je Rusija demokratska zemlja, najvjerovatnije nikada ne bi napala Ukrajinu, a shodno tome, da je Srbija prava demokratija, a ne zemlja u kojoj opozicija nema šanse da pobjedi, ne bi bila tako velika prijetnja za dugoročni mir, uključujući i u našem regionu. Srbija je zatvorila oči pred ruskom agresijom. Predsjednik Srbije nije pokazao nikakav problem u pogledu potpisivanja sporazuma sa svojim ruskim saveznikom“, rekao je Kurti.

Dalje, Kurti je naglasio da Srbija želi da obezbjedi i oružje od Rusije, investicije iz Kine, evropske fondove, ali i američku toleranciju.

Ali, za razliku od Srbije, Kosovo je pokazalo drugačiji stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, istakao je Kurti.

"Predsjednik Srbije nije pokazao nikakav problem u pogledu potpisivanja sporazuma sa svojim ruskim saveznikom", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je pred prisutnima govorio o borbi protiv korupcije na Kosovu, gdje je pomenuo slučaj Brezovice.

"U ovaj slučaj uključene su sudije, privrednici, političari i njihovi rođaci, gdje su oduzeti mnogi objekti izgrađeni na tom području. Era korupcije u državi i njene nekažnjivosti se bliži kraju', rekao je Kurti.

On je dodao da su demokratske reforme pomogle napredovanju ekonomskog napretka u zemlji.

Premijer je govorio i o pomoći koju je Vlada Kosova pružila građanima u suočavanju sa inflacijom koja je pogodila svijet.

S druge strane, Kurtija je prije nekoliko dana otvoreno kritikovao nekadašnji specijalni izaslanik američkog predsednika Richard Grenell.

"Znam da mogu izazvati probleme svojom izjavom, ali ipak ću biti iskren, Albin Kurti i aktuelne kosovske vlasti ne ispunjavaju ništa što je dogovoreno, i prosto moraju da odu sa političke scene", rekao je Grenell.

Kurtija je kritikovao i bivši kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hyseni, koji je ocijenio da su česte posjete izaslanika za dijalog Kosova i Srbije signal da se sporazum Kosova i Srbije privodi kraju i dodao da je kosovski premijer Albin Kurti vodi opasnu politiku.

"Ako Kurti nastavi da se ponaša ravnodušno i neodgovorno, posljedice po Kosovo i građane biće ogromne. Na Kosovu, kao i u Srbiji, treba razumijeti da pitanje regionalne stabilnosti nije samo pitanje ove dvije zemlje", rekao je Hyseni.