Sve veća potražnja

Radnici u centru za otkup voća i povrća "Agro Celina" u Zrzu (Xërxë) kod Orahovca na Kosovu imaju pune ruke posla.

Dok pristižu traktori ili kamioni sa paprikama različitih sorti, najviše onih crvenih - u narodu poznatih kao "ajvarke", desetak radnika priprema proizvode za plasman.

Do kraja ove godine, kako tvrde izvoznici, trebalo bi da bude izvezeno više od 2.000 tona paprika sa Kosova na evropsko tržište, uglavnom u Austriju, Švajcarsku, Nemačku, ali i u Dansku, te Švedsku.

Većina paprika za izvoz se uzgaja upravo u Orahovcu, gradu na jugozapadu Kosova.

Popakovane paprike se stavljaju u hladnjaču koje, nakon završetka svih pripremnih radnji, nalaze put i do kupaca.

Menadžer za kvalitet u kompaniji "Agro Celina" Bekim Ermeni kaže da je zadovoljan dosadašnjim radom, ali veruje da imaju kapaciteta za povećanjem izvoza.

"Do sada smo izvezli oko 350 tona paprika od oko 800, koliko smo planirali. Tako je bilo i prošle godine. Potražnja raste i mi radimo sve da udovoljimo našim partnerima u Evropi", kaže Ermeni za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tvrdi da je kvalitet paprika odličan a kao dokaz pominje da su sa Austrijom sklopili ugovor za izvoz na deset godina.

Ermeni ističe da se kvalitet paprika stalno proverava, te objašnjava da se analize vrše u Peći (na Kosovu), Tirani (u Albaniji) i u Nemačkoj.

"Isporučujemo prvoklasni kvalitet i na tom planu nemamo problema. To dobro znaju naši poslovni partneri i zato imamo stalni rast potražnje", kaže Ermeni.

U otkupnom centru voća i povrća "Agro Celina" postoji 500 kooperanata, a njihov zadatak je da isporučuju proizvedenu papriku.

Trenutna otkupna cena paprika po kilogramu je od 35 do 40 centi.

"Agronomi prate celi proces proizvodnje naših kooperanata. Od upotrebe pesticida do đubriva. Imamo kalibratore za kontrolu kvaliteta i uglavnom prva klasa ide u izvoz", priča dalje Ermeni.

Fatmir je jedan od proizvođača, koji svoju paprika donosi u ovaj otkupni centar.

"Ponosan sam što se moja paprika i mojih komšija izvozi na evropsko tržište. To je veliko priznanje za nas i Kosovo u celini", kaže on za RSE i dodaje da sav rod isporučuje otkupnom centru.

"To i finansijski mnogo znači", dodaje Fatmir.

Uslovi izvoza paprika na evropsko tržište

Ermeni objašnjava da se neophodna dokumentaciju za izvoz lako dobija. Izvoznicima Vlada smanjuje i porez na dodatnu vrednost (PDV), ali je ove godine tu problem sa transportom.

Prema rečima Ermenija, transport robe je poskupeo 200 odsto.

"Pooštrene su i neke mere Evropske unije u transportu. Dva vozača u kamionu, koji moraju da se menjaju radi odmora na propisanoj kilometraži, samo su neki od njih", kaže on.

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci (Stavileci) navodi da je u prvih šest meseci ove godine ukupan izvoz bio u vrednosti od 500 miliona eura, što je za 30 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Staviljeci ističe da bi ukupna vrednost izvoza do kraja ove godine trebala da dostigne milijardu eura.