Profesor političkih nauka

Profesor političkih nauka na Oksfordskom univerzitetu Dimitar Bečev istakao je da novi uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova, koji je pokrenula Francuska, možda neće proći u Savjetu Evropske unije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bečev je istakao da francuski zahtev da se Kosovo poveže sa sistemom ETIAS, za sada treba posmatrati samo kao prijedlog.

„Savjet (EU) može dramatično da izmjeni prijedlog“, kazao je on.

Što se tiče motiva Francuske za dodatne uslove, Bečev kaže da ona ima za cilj jačanje EU.

„Francuska koristi proširenje da podstakne reviziju politike unutar EU“, istakao je on.

Francuska nije jedina koja podržava ideju povezivanja ETIAS-a sa slobodom kretanja građana Kosova. Podržavaju ga i Belgija i Španija, dok o tome razmišljaju Švedska, Holandija i Italija. Njemačka je, međutim, oštro protiv tog prijedloga.

Upitan da li bi mogući pritisak Njemačke mogao da promeni stav Francuske, Bečev kaže da „ona ima dovoljno uticaja po tom pitanju, s obzirom na njenu veličinu i geografsku lokaciju“.

Zamjenik direktora Inicijative za evropsku stabilnost Christof Bender, rekao je da je dalje odlaganje vizne liberalizacije za Kosovo „kratkovid” i štetan pristup za Evropsku uniju.

Bender, koji takođe radi na Institutu za humanističke nauke u Beču, rekao je da zemlje EU moraju da se postaraju da odluka o liberalizaciji viza za Kosovo bude doneta brzo i "bez dodatnih uslova".

„Ovo zahtjeva stvarne napore država članica koje podržavaju viznu liberalizaciju za Kosovo, da ubede skeptike. Ako takvog napora ne bude, najvjerovatniji scenario je značajno novo odlaganje“, rekao je između ostalog Bender.

Evropska komisija je još 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove potrebne za slobodno kretanje.

Komisija je prošle nedjelje ponovo izdala dokument u kome je istakla da njena preporuka „ostaje u potpunosti važeća.

Pored povezivanja liberalizacije viza sa ETIAS sistemom, bilo je glasina da bi Francuska mogla da postavi i druge uslove, kao što su: da Kosovo postigne sporazume o repatrijaciji sa svim državama članicama EU.

Češka, koja predsjedava Evropskim savetom do kraja 2022. godine, više puta je rekla da se nada da će riješiti pitanje vizne liberalizacije za Kosovo tokom mandata.

Izvor: RSE