Ohridski sporazum

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin rekao je da se u Briselu "radi dobar posao" kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, i da se od strana očekuje da do petka predaju svoje prijedloge kako bi se na terenu riješilo pitanje dinara, kao i da počnu da rade na implementaciji Ohridskog sporazuma, prenosi RTK.

"Očekujemo da obe strane u petak podnesu Briselu svoje prijedloge za rješavanje pitanja dinara, kako bi ljudi mogli da djeluju na terenu. Očekujemo da obe strane rade na implementaciji Ohridskog sporazuma, da daju kredibilitet ovom putu ka rješenjima u okviru dijaloga", rekao je Sarrazin u intervjuu za RTK Live.

On je napomenu, govoreći o pitanju dinara, da je Vlada Kosova rekla da "samo sprovodi zakon".

Sarrazin je ukazao i na značaj Berlinskog procesa, te istakao da očekuje da zemlje regiona, kao i Vlada Kosova budu konstruktivni i produktivni u okviru tog procesa.

"Želimo da okupimo svih šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo imali ekonomiju, mobilnost u regionu i to je važno za sve građane ovih zemalja. Berlinski proces zahtjeva angažovanje svih strana. Za Vladu Kosova važna je regionalna saradnja i nadam se da ćemo zajedno sa Srbijom i Kosovom i drugima postići pozitivne pomake u ovom formatu", kazao je njemački izaslanik.

Ocjenio je de je za Njemačku Kosovo veoma važan ekonomski partner.

Sarrazin nije želeo da komentariše izjave američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da su Vašington, kao i Pariz, Berlin i Rim razočarani Vladom Kosova.

Izvor: Kosovo online/RTK Live