Nema razloga

Zamjenik direktora Inicijative za evropsku stabilnost Christof Bender istakao je da je zahtjev Francuske da se Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS), koji neće biti operativan do kraja 2023. godine, izgovor za odlaganje ukidanja viznog režima za građane Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Bender je naglasio da može doći do novih uslova za liberalizaciju viza za građane Kosova.

"Insistiranje na stupanju na snagu ETIAS je jednostavno izgovor da se odloži davanje vizne liberalizacije za građane Kosova. ETIAS je sistem registracije za državljane zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u šengenski prostor. Neće stupiti na snagu pre kraja 2023. godine. Nema razloga da se to čeka", rekao je Bender.

On je naveo i činjenicu da građani drugih zemalja Zapadnog Balkana već putuju bez viza i ne moraju da čekaju na ETIAS sistem.

Bender je dodao da zemlje EU moraju da obezbede da se odluka o liberalizaciji viza za Kosovo donese brzo i "bez dodatnih uslova".

"Ovo zahtjeva stvarne napore država članica koje podržavaju viznu liberalizaciju za Kosovo da ubede skeptike. Ako takvog napora ne bude, najvjerovatniji scenario je značajno dalje odlaganje", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ponovno odlaganje vizne liberalizacije je nepravedno prema Kosovu i njegovim građanima.

"To je takođe kratkovido i štetno za EU, jer podriva njen kredibilitet i uticaj na Balkanu u cjelini", dodao je Bender.

Na sastanku radne grupe za vize Savjeta EU, francuski zvaničnici su predložili da se liberalizacija viza za Kosovo poveže sa operacionalizacijom sistema bezbjednosti u Evropi, ETIAS.

Izvor: RSE