Slučaj

Osnovno tužilaštvo u Uroševcu nastavilo je akciju u slučaju "Brezovica", a u jučerašnjoj akciji zaplijenjeno je 50 vikendica u vlasništvu nekoliko privrednika i političara. Jedan od aktera ovog slučaja je i poslanik Samoopredjeljenja Berat Lahu, ujedno i zet ministra za infrastrukturu Liburna Alijua, prenosi Demokracija.

Lahu je uhapšen 21. septembra. Dva dana kasnije, Lahu je takođe suspendovan iz članstva u Pokretu Samoopredjeljenje. Ovu vijest je saopštio ovaj pokret, i dodao da je do konačne istrage članstvo Berata Lahua suspendovano.

Međutim, kako se navodi, tokom prethodnih godina Lahu je bio jedan od donatora Samoopredjeljenja.

On je 2011. godine, donirao 1.500 eura Samoopredjeljenju, zatim je 2012. donirao još 1.000 eura, a u finansijskom izvještaju Samoopredjeljenja, stoji da Lahu potom nije dao nikakvu donaciju do 2017. godine.

Međutim, prema navodima Demokracije, u 2017. godini on je donirao 2.000 eura, podjeljeno na tri dijela, dok je u 2021. godini donirao samo 20 eura.

Berat Lahu, kao direktor KEDS-a za okrug Uroševac, osumnjičen je da je na poklon dobio zemljište u vrijednosti od 20.000 eura, u zamjenu za priključenje na energetsku mrežu za vile koje su se gradile na zaštićenom području u Brezovici.

Lahu je, prema dosijeu Tužilaštva, tražio mito u iznosu od 60.000 eura da bi uticao na kancelarije KEDS u Prištini. 

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, Lahuu sada prijeti novčana kazna i kazna zatvora od jedne do osam godina.