Neiskreno

Ekonomista Arben Mustafa kaže da premijer Albin Kurti pokušava da predstavi kao da Kosovo ekonomski cveta, ali je realnost mnogo drugačija, prenosi Koha.

Mustafa, koji je i koordinator za finansije u kabinetu za dobro upravljanje unutar PDK kaže da je Kosovo u ozbiljnoj ekonomskoj krizi i da Vlada pokušava to da predstavi drugačije.

„Čudno je i neiskreno kako premijer pokušava da stvori percepciju da je zemlja u ekonomskom procvatu, a da je u međuvremenu u teškoj ekonomskoj krizi. Podaci koje je izneo premijer Kurti, uključujući i podatke o zaposlenosti, pokazuju da privreda cveta a ustvari je u teškoj situaciji u svim sektorima. Treba imati na umu da su jedini tačni podaci oni koje je iznela Agencija za statistiku po kojima nema zapošljavanja u 2022. godini”, kaže Mustafa.

On je rekao da bi podaci na koje se Kurti poziva mogli biti iz prijave neformalno zaposlenih, kako bi dobili subvencije, ali kaže da to nije dugoročna formalnost.

„Podaci obveznika penzija pokazuju velike fluktuacije, u jednom kvartalu je došlo do povećanja broja koje je Vlada nastojala da prikaže kao nova zapošljavanja, ali u narednom kvartalu imamo veliki pad broja. Ova kretanja su mogla biti rezultat politike subvencionisanja plata ili poslova iz paketa koje smo imali tokom pandemije“, rekao je Mustafa.

On kaže da je neformalna ekonomija jedan od glavnih problema koje Kosovo ima ali kaže da to treba uraditi između inspektora i drugih mehanizama.

„Kada bi se otvorilo 40.000 novih radnih mjesta, došlo bi do ekonomskog buma i to bi se primetilo. Koji su to sektori koji su cvetali?", upitao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore