Odvojeni od stvarnosti

Koordinator Odjeljenja za finansije u Demokratskoj partiji Kosova Arben Mustafa rekao je na konferenciji za novinare da podaci koje je nedavno iznela vlada na čelu sa Albinom Kurtijem vezani za ekonomski razvoj i zapošljavanje 40.000 građana, dokazuju da je vladin kabinet odvojen od stvarnosti, prenosi Gazeta express.

Mustafa ocjenjuje da su građani Kosova ove godine osiromašeni i da privreda bilježi veliki pad.

"U vrijeme kada Kosovo proživljava najtežu ekonomsku krizu u posljednje 22 godine, kada građani svakim danom postaju siromašniji zbog rasta cijena i ekonomski rast velikom brzinom pada, premijer je izneo neke pokazatelje koji su imali za za cilj da ubede građane da se ne suočavaju sa ekonomskim teškoćama, već žive u periodu ekonomskog prosperiteta. Očigledno, u ovoj zemlji samo premijer i njegovi potčinjeni vjeruju da privreda zemlje cvijeta", rekao je Mustafa.

On je dodao da tokom Kurtijeve vlade na Kosovu nije otvoreno 40.000 radnih mjesta.

"Premijer izjavljuje da je otvorio 40.000 novih radnih mjesta, ali možda govori o Njemačkoj ili drugim zemljama u koje se iseljavaju naši mladi. Stopa inflacije za esencijalne proizvode je viša od 20 odsto, što znači da novac u rukama građana danas vrijedi oko 20 odsto manje nego što je vredeo prije godinu dana. Realna stopa privrednog rasta u drugom kvartalu 2022. godine iznosila je samo 2,1 odsto, što je najniži rast zabilježen tokom drugog kvartala još od 2014. godine, izuzimajući pandemijsku 2020. Sa ovom stopom, a s obzirom na očekivanja zbog energetske krize tokom zime, privreda bi vrlo lako mogla da uđe u recesiju. To bi značilo manje poslova i manje prihoda za građane", rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, isključenja struje tokom ljetnjih mjeseci su "najbolje upozorenje" šta Kosovo čeka tokom zime.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express