Šef Kancelarije EU

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomáš Szunyog izjavio da je pet država članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova očekuju napredak u dijalogu Kosova i Srbije, prenosi Koha.

"Prema onome što sam video tokom razgovora sa predstavnicima kancelarija za vezu zemalja koje nisu priznale Kosovo, ali imaju svoje kancelarije u Prištini, oni očekuju napredak u dijalogu sa Srbijom i normalizaciju odnosa. Mislim da ovo može da utiče na ove države da vide kako će dalje", naveo je Szunyog u intervjuu za Radio Kosovo.

Poznavaoci političkih pitanja na Kosovu smatraju da pet zemalja članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova - Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka i Kipar - čekaju razvoj dijaloga, kao i da bi Kosovo trebalo više da lobira.

Analitičar Dorajet Imeri rekao je za Radio Kosovo da je to što pet članica EU ne priznaju Kosovo do sada mnogo koštalo Kosovo.

"Nepriznavanje od ovih država koštaće Kosovo kao što ga je koštalo i do sada. Dok će eventualno priznanje biti moguće tek nakon eventualnog dogovora Kosova i Srbije, bar je takav stav nekih zemalja, posebno Španije i Slovačke, donekle čak i Rumunije, oni su bili prilično oštri po pitanju stava prema Kosovu", naveo je Imeri.

Analitičar Artan Muhaxheri ocjenjuje da kosovska diplomatija mora da učini više da ubedi zemlje članice EU da priznaju Kosovo.

"Nažalost, kosovska diplomatija nije na pravom nivou u smislu lobiranja. Vidimo nedostatak savezništva i nedostatak dinamike i energije. Nema naznaka da Vlada Kosova vrijedno radi u ovom aspektu", rekao je Muhaxheri.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore