Arogancija

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu izjavio je da će arogancija vlade Albina Kurtija kvari imidž Kosova i ocjenio da ekonomska kriza na Kosovu ima uzlazni trend, što utiče i na socijalni aspekt, prenosi Gazeta exspress.

Povodom izjave guvernera o ekonomskim pokazateljima, Gërxhaliu kaže da građane ne treba zavaravati brojkama.

"Ekonomska kriza na Kosovu ima sve veći zamah što utiče i na socijalni aspekt, ali ono što više uznemirava građane je revolt i nezadovoljstvo koje se manifestuje kroz sindikate. S jedne strane imamo vladu koja upozorava i promoviše dostignuća i pozitivne rezultate ekonomskih pokazatelja, a sa druge strane inflacija je dostigla 19,2 odsto prema podacima Svjetske banke i sve to je zaista unelo skepticizam među građane u bolji život i stabilniju budućnost. A kada se sve ovo doda na nedavne debate o odnosu Kosovo-Srbija gdje se promoviše naoružanje, pominju rat i druge negativne pojave, postoji strah da svi ovi procesi još više povećavaju nezadovoljstvo i skepticizam među građanima", rekao je Gërxhaliu.

Gërxhaliu je u intervjuu za Kosovo press rekao da ne treba da čudi činjenica što mladi napuštaju Kosovo.

Takođe je ocjenio da distanca između vlade i privatnog sektora na Kosovu demotiviše strane investitore. Smatra da Kosovo ne može biti privlačno za strane investitore ako Vlada Kosova ne radi ništa za postojeća preduzeća na Kosovu.

"Sama činjenica da imamo nedostatak pravog dijaloga, bilo sa sindikatima bilo sa građanima, dokazuje činjenicu distanciranja vlasti koja ne poštuje demokratiju, a sama činjenica da imamo tu bahatost vlasti koštaće Kosovo. Sama činjenica da godinama nemamo stranih investitora na Kosovu i da se promoviše samo pomoć dijaspore, pomoć koja je usmjerena na potrošnju a ne na razvoj, smatram da je najveći grijeh koji Kosovo čini. Zato danas zaista imamo mnogo izazova, ali ako neko treba da snosi odgovornost za takvu ekonomsku situaciju koja je zahvatila Kosovo, jesu lokalne institucije i sadašnji kreatori politike.

Gërxhaliu je dodao i da nedavne izjave ministra finansija Hekurana Muratija, u vezi sa ekonomskim pokazateljima i rastom depozita u bankama, nisu prava istina.

"Ako analizirate izjave vlade u kojima se kaže da ima povećanja depozita, one nisu istinite. Kosovu je potreban suštinski razvoj, značajan ekonomski rast, a ne samo politički dekor i pokazatelji koji se zaista ne odražavaju na poboljšanje života građana u vrijeme kada je inflacija zabrinjavajuća, a ekonomski trendovi negativni, dok ekonomska i politička diplomatija praktično ne postoji", kaže Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express