Predsjednik SBASHK-a

Predsjednik SBASHK-a Rrahman Jasharaj kaže da će se štrajk u prosvjeti nastaviti iduće sedmice, ako nema pomaka Vlade i Ministarstva obrazovanja.

Jasharaj je naveo da iz komunikacije koju su imali s čelnicima opštinskih nivoa Unije i univerziteta ostaje isti stav da će se štrajk nastaviti ako se tokom ovog vikenda ne ponudi rješenje.

„Na temelju online sastanka koji smo sinoć imali, jer mi svaki dan održavamo sastanke s predsjednicima opštinskih nivoa naše Unije ali i Univerziteta, iz izvještaja koja su dali u komunikaciji s članstvom u opštinama i Univerzitetima, njihovi stav ostaje isti. Traže od Vlade da ponudi prihvatljiva rješenja za naše zahtjeve, u protivnom su poručili da štrajkači ostaju pri svom stavu, da će se, ako ne dođe do pomaka ovog vikenda, štrajk nastaviti”, kaže Jasharaj.

Jasharaj je nadalje izjavio kako nema naznaka komunikacije ni od strane Vlade ni od Ministarstva obrazovanja.

“U ovom trenutku nema naznaka komunikacije s Vladom i Ministarstvom obrazovanja. Na sastanku koji smo imali s premijerom, ostavili smo mogućnost sastanka i rekli mu da smo spremni u bilo kojoj sekundi, svaki dan, pa i vikendom, naći se kako bismo našli rješenje za naše zahtjeve kako bi se ovaj situacija rješila. S njihove strane nemamo niti poziv, čekamo, ali situacija je takva, mi smo i sinoć, kao i svaki dan, održali sastanak s predsjednicima opštinskih i univerzitetskih sindikalnih nivoa. Raspravljali smo o situaciji, nadamo se da će ljudi dobre volje uticati da imamo susrete, da imamo dijalog a ne monolog i da se zajednički posvetimo rješavanju legitimnih zahtjeva, ne samo SBASHK-a, nego su to i zahtjevi civilnih službenika i svih saveza sindikata koji su dio Ujedinjenog sindikata", izjavio je on za Gazetu Blic.

Jučer je završila treća sedmica genralnog štrajka prosvjetnih radnika.

Iako je održano nekoliko sastanaka predstavnika SBASHK-a i Vlade, oni se nisu pomaknuli sa svojih pozicija.

Iz SBASHK-a traže povećanje plata za 100 eura, dok se Vlada pravda da je povećanje izvršeno u zadnjem paketu potpore, i to u iznosu od 50 eura.

Iako štrajk traje već 3 sedmice, neke škole u Đakovici, Kosovu Polju i Podujevu 'prekinule' su ga tako što su počeli sa nastavnim procesom.