Do ispunjenja svih uslova

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke Kosova Rrahman Jashari upozorio je da bi, ukoliko vlast ne ispuni zahtjeve ovog i drugih sindikata, mogla da se ponovi 2022. godina kada je cio obrazovni sistem bio u jednomjesečnom štrajku, ali da bi sada trajao do ispunjenja svih uslova.

U saopštenju nakon redovnog sastanka sa predstavnicima lokalnih odbora ovog sindikata, Jasharaj je poručio da upućuju "javni apel" medijima, civilnom društvu, ali i poslanicima i građanima kako bi, kako je rekao, digli glas i zatražili od vlade da promjeni pristup i ispuni zahtjeve sindikata.

"Ako vlada nastavi ovako, onda će se protesti i štrajkovi vratiti, a krivci su premijer Kurti, ministri Murati i Nagavci i ne samo oni", naglasio je Jashari.

On je na sastanku rekao da je mnogo primjedbi i kritika na račun vlade Albina Kurtija zbog nedostatka dijaloga, ali i pogrešnog pristupa koju vlast ima prema sindikatima u obrazovanju.

On je kritikovao i mogućnost da se prosvjetarima uskrate stečena prava.

"Na sastanku je kritikovano i ironično povećanje koeficijenta plata sa 105 na 110 eura, nazvavši povećanje od samo 28 eura u sistemu preduniverzitetskog obrazovanja kao potcjenjivanje”, navodi se saopštenju.

Ističe da su svi sindikalni predstavnici došli do jedinstvenog zaključka da vlada Albina Kurtija ima negativan stav prema sindikatima i članstvu, a da nadležni ministar Murati nastavlja da blokira rad Sindikalnog ekonomskog savjeta.

"S obzirom da se nastavlja blokada potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora, da ministrica Nagavci ne zastupa zahtjeve prosvjetnih radnika i pokušava da negira Kolektivni ugovor, učesnici sastanka donijeli su zaključak da se nastave zajednički razgovori sa članstvom i da se obnovi sindikalno djelovanje počevši od protesta sa svim sindikalnim rukovodiocima škola, vrtića i univerziteta i kulturnih institucija", dodaje se u saopštenju.

Zaključeno je da ukoliko vlast nastavi sa ignorisanjem sindikalnih zahtjeva treba nastaviti sa sindikalnim akcijama poput onih iz 2022, kada je 1. septembra započeo generalni štrajk koji će ovog puta trajati do ispunjenja uslova.