Ambasador Švedske

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Westerlundin naveo je oktobar kao rok kada će pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova biti razmotreno, prenosi Reporteri.

„Upoznao sam prije nekoliko dana sportiste, sportske lidere, koji zbog problema sa vizama ne mogu da putuju u inostranstvo, ne mogu da učestvuju na turnirima, ne mogu da odvode svoje studente u inostranstvo. Dakle, ovo je nešto čime treba da se pozabavimo. O tome se vode rasprave u Briselu, u svim zemljama Evropske unije. Osjećam da postoji veliki zamah po ovom pitanju. Ali treba da znate i da smo prije nekoliko dana imali izbore. Vlada je podnela ostavku i predsjednica Skupštine će dati mandat za formiranje nove vlade, tako da još uvijek nemamo stav o tome. Tako da moramo da sačekamo još nekoliko nedjelja, ali, kao što sam rekao, to je nešto čime se treba pozabaviti i to je odgovarajući zamah oko ovog pitanja u Briselu“, rekao je on u Interaktivu KTV-a.

On je naveo da će sredinom oktobra biti revizija situacije, pošto je za Kosovo potvrđeno da je ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju.

„Mislim da su sve stvari koje se odnose na vize komplikovana stvar, a i veoma tehnička. U Briselu postoji grupa koja se zove Plus komitet. Moraju da uđu u sve detalje i postoji pregled, koji će doći u narednih nekoliko nedjelja. Slijedi pregled situacije i vidjećemo kakve će zaključke izvući ova revizija i kakve ćemo razgovore imati polovinom oktobra u Briselu“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri