Naim Qelaj

Ombudsman Naim Qelaj izjavio je da je pokrenuta istraga o propustima institucija u slučaju silovanja 11-godišnje djevojčice i dodao da su mnoge institucije napravile propuste, prenosi Koha.

Qelaj je dodao zbog postoji veliki broj neriješenih slučajeva silovanja i dodao da mnoge institucije ne reaguju adekvatno.

„Onog trenutka kada smo čuli za ovaj slučaj, otvorili smo istragu. Izaći ćemo sa sažetim izvještajem, kako bismo jasno odgovorili na institucionalnu odgovornost u vezi sa slučajem silovanja 11-godišnjakinje. Sačinili smo mnogo izvještaja u kojima smo govorili o pravu na život, o neuspjehu mehanizama koji istražuju i bave se ovim slučajevima. Nažalost, slučajevi se ponavljaju, iste karike u lancu otkazuju. Uzroci i razlozi koji se navode u vezi s tim su i dalje isti“, rekao je Qelaj.

Takođe je naglasio da se preporuke ombudsmana ne sprovode.

Qelaj je izjavio je i da štrajk Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture ozbiljno narušava prava djece na Kosovu, i dodao da je pokrenuta istraga kako bi se uradila analiza u kojoj mjeri se krše prava djeteta i dodao je da strane treba da sjednu i pronađu rješenje.

„Pravna je odgovornost svih organa i stranaka da donose odluke i odlučuju u interesu djece, a djeci daju prioritet. Svuda sam isticao da je pravo na obrazovanje zagarantovano i da se ono ne može ograničiti osim u izuzetnim okolnostima, kao što je pandemija“, rekao je Qelaj.

Štrajk je, prema njegovim riječima, demokratsko pravo, ali se trenutno mora voditi računa o interesu djece.

„Stranke treba da nastave socijalni dijalog, ali i da započnu proces učenja. Ne postoji razlog ili okolnost koja uskraćuje proces učenja" rekao je Qelaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore