Potrebna dokumenta

U Centru za registraciju vozila, u četiri kosovske opštine sa srpskom većinom na sjeveru, završene su sve pripreme za registraciju vozila, potvrđuju zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Kosova.

Primena Odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila na RKS (Republika Kosovo), koja će početi 1. septembra i koja će trajati 61 dan, odvijaće se na osnovu Administrativnog uputstva 03 /2022 Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, koje je objavljeno 8. jula ove godine.

Koja su dokumenta potrebna za preregistraciju?

Ardita Ademi-Istrefi, rukovodilac Centra za registraciju vozila u Severnoj Mitrovici, kaže za Radio Slobodna Evropa(RSE) da su centar koji ona vodi, ali i centri u ostale tri severnokosovske opštine, u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, spremni da izvrše prijem građana za registraciju vozila, sa za Kosovo nelegalnim registarskim oznakama na RKS registarske table.

"Stupanjem na snagu Administrativnog uputstva 03/2022, u svim opštinskim centrima za registraciju vozila, opremljeni smo neophodnim materijalom da pružimo potpunu uslugu za građane, u svim opštinama na severu Kosova", rekla je Ademi-Istrefi.

U Administrativnom uputstvu MUP-a, za preregistraciju vozila na RKS (Republika Kosovo) registarske oznake, za vlasnike vozila sa PR, KM, PZ, GL, PE, UR i ĐA, potrebna su sledeća dokumenta:

- Originalna potvrda o registraciji vozila, Potvrda o tehničkoj ispravnosti (u slučajevima kada ne postoji potvrda o registraciji sa važećim rokom);

- polisa osiguranja;

- Identifikacioni dokument Republike Kosovo;

- važeća vozačka dozvola i

- dokaz o uplati putne i ekološke takse.

Vlasnici koji preregistruju svoja vozila biće oslobođeni plaćanja carine, administrativnih taksi, taksi za registarske tablice i registraciju vozila.

Gde se nalaze centri za registraciju vozila u severnim opštinama?

Centar za registraciju vozila u Severnoj Mitrovici nalazi se u zgradi Opštine Severna Mitrovica, koja se nalazi u naselju Bošnjačka mahala.

Centar za registraciju vozila u Zvečanu nalazi se na početku ulice Prote Stojana iza NIS benzinske pumpe u objektu Centra za civilnu registraciju.

U Zubinom Potoku takav centar se nalazi u blizini Policijske stanice Kosova, dok se u Leposaviću nalazi na prvom spratu Kosovske policijske stanice.

Prema rečima nadležnih u MUP-u, u svim ovim centrima građanima su omogućeni leci u kojima je objašnjen postupak preregistracije njihovih vozila.

Komentari građana Severne Mitrovice

Dok su centri za registraciju vozila spremni za posao koji ih čeka u opštinama na severu, građani sa kojima je razgovarao RSE i dalje su zbunjeni oko preregistracije vozila, ali ima i onih koji odbijaju da izvrše preregistraciju.

Ivan iz Severne Mitrovice kaže da neće preregistrovati svoje vozilo.

"Nema potrebe, bitno je da vozimo sa KM tablicama", rekao je on.

Mirjana naglašava da neće preregistrovati svoje vozilo, sve dok tako nešto ne bude neophodno.

"Onog trenutka kada tako nešto bude uslov da vozim svoje vozilo ovde, onda ću to morati da uradim. Ovo ne dovodim u pitanje iz praktičnih razloga, budući da često idem u Prištinu i Gračanicu zbog posla. Zapravo, bilo bi mi olakšanje da imam takve tablice (RKS). Ali, trenutno, ovakav kakav je, moj auto ima KM tablice i trenutno se ovim autom vozim samo na severu Kosova. Dok ne budem morala, neću ih menjati", rekla je Mirjana.

Boban kaže da je ranije preregistrovao svoje vozilo, jer ima porodicu na južnoj strani Ibra, gde se ne može voziti sa KM tablicama. Preregistraciju vozila, međutim, vidi kao komplikovan proces.

"Ne znam na šta će to da izađe, ali najbolje da se pronađe neko rešenje, koje neće biti na štetu srpskog naroda. Ali, u ovim okolnostima, mislim da je jako teško", rekao je Boban.

Kurti poziva na preregistraciju

S druge strane, kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je tokom konferencije za novinare 30. avgusta ohrabrio građane Kosova srpske nacionalnosti "da iskoriste povoljnosti" Vlade Kosova "da se preregistracija izvrši bez plaćanja PDV-a, akcize i carine" za postojeća vozila sa registarskim oznakama koje poseduju.

Naglasio je da je rok za preregistraciju vozila do 31. oktobra.

Šta su rizici?
Međutim, Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative "Srpski opstanak" iz Severne Mitrovice, u razgovoru za RSE ocenjuje da je rok od 61 dan, koji je Vlada Kosova odredila, za preregistraciju vozila kratak, imajući u vidu veliki broj vozila sa KM registarskim oznakama na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, situacija se dodatno komplikuje jer je za preregistraciju vozila potreban identifikacioni dokument ili lična karta koju izdaju kosovske vlasti.

"U tom slučaju, to mnogo otežava preregistraciju vozila, pogotovo kod mlađe generacije koja nije imala potrebu za vađenjem kosovskim dokumentima. Napomenuću da sam ja koji imam 30 godina tek 25. avgusta 2021. godine izvadio kosovska dokuemnta i to tek onda kada sam imao potrebu za tim. Što znači da ljudi ovde nisu na severu posebno za. Ljudi, ovde nisu na severu vadili dokumenta dok nisu osetili neku ozbiljnu potrebu za vođenjem firme, apliciranjem u nekim projektima itd", rekao je Arsenijević.

Arsenijević smatra da postoje šanse da se rok produži kako bi se stvorile mogućnosti za sve one koji žele da preregistruju svoje automobile na RKS registarske oznake, da to i učine.

Međutim, on je naglasio da ostaje nejasno da li će važiti vozačke dozvole, koje izdaju srpske vlasti, ali sa nazivima gradova Kosova, slično situaciji sa registarskim oznakama na vozilima sa akronimima gradova na Kosovu, koje izdaje Srbija.

Koje objašnjenje nedostaje?

U Administrativnom uputstvu Ministarstva unutrašnjih poslova, za preregistraciju vozila na RKS registarske oznake, u članu 4, gde su opisane procedure za preregistraciju vozila, u paragrafu 1.5, navodi se da je "važeća vozačka dozvola" neophodna, bez preciziranja da li ovaj dokument treba da izdaju kosovske vlasti.

Po ovom pitanju, zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova nisu dali nikakva pojašnjenja.

Kako se stiglo dovde?

Briselski sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije postignut je 2011. godine i predviđao je da se na Kosovu koriste samo registarske tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo) ili KS (Kosovo, statusno neutralne).

U sporazumu je navedeno da će "kao privremena mera, vlasti na Kosovu produžiti važenje registarskih oznaka KS na period od pet godina".

Kosovo i Srbija, 2016. godine, ponovo su se dogovorili o produžetku važenja KS tablica za još pet godina, što znači da je taj rok istekao 2021. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova ukinulo je 2020. godine administrativno uputstvo za registraciju vozila sa KS registarskim oznakama, tako da se ona više neće izdavati od septembra 2021. godine.

Odluka Vlade Kosova o recipročnim merama prema Srbiji, za registarske oznake, kao i za lična dokumenta, izazvala je reakciju Srba na severu Kosova, krajem jula i početkom avgusta.

Na predlog međunarodne zajednice, Vlada Kosova je odložila primenu odluke o registarskim tablicama za 30 dana, odnosno do 1. septembra.

Kosovo i Srbija su 27. avgusta postigli dogovor da odustanu od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane sa kosovskim i srpskim ličnim kartama, ali ne i za pasoše.

Odluka Vlade Kosova o registarskim tablicama odnosi se na preregistraciju vozila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija za gradove na Kosovu na RKS registarske tablice.

Procenjuje se da oko 10.000 vozila sa registarskim oznakama gradova na Kosovu – kao što su KM, PR, UR i PZ i sl. koje izdaje Srbija, se vozi na severu Kosova, koji većinski naseljavaju Srbi.