Priznali RKS tablice

Vlada Srbije donijela je odluku kojom je omogućila slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova. Odluka će se primjenjivati od 1. januara 2024. godine.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković istakao je da se omogućavanje učešća svih vozila sa Kosova u drumskom saobraćaju radi iz praktičnih razloga, isključivo radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja.

"Ovo se ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", izjavio je Petković. 

Odluka, prema njegovim riječima, stupa na snagu za primjenu od 1. januara 2024. godine.

"Ta odluka je zapravo bila naša obaveza iz sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. koji je potpisao Borko Stefanović, a koja se odnosi na RKS tablice i kosovske lične karte, i uvođenje kosovskih vozačkih dozvola", rekao je Petković.

On je naveo da je donijeta još jedna obavezujuća odluka kako je precizirano "da se ne pređu crvene linije u dijalogu" sa Kosovom.