Predsjednik PDK-a

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi smatra da je Vlada Kosova odustala od bilo kakvih ozbiljnih napora da pomogne Kosovu da se izbori sa ekonomskom krizom.

"Umjesto toga, čini se da je Vlada odlučna da pokrene informativnu kampanju kako bi obavjestila građane koliko će biti žestoka zima koja dolazi. Podaci za jul pokazuju da su cijene hrane na Kosovu bile 22,1 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok su prihodi građana realno ostali isti kao period prije krize", napisao je Krasniqi na Facebooku.

Krasniqi dodaje da je u cijeloj ovoj situaciji, Vlada Kosova pokazala veliku odlučnost da odbaci svaku preporuku koja bi uticala na obuzdavanje rasta cijena, ali i preporuke za povećanje plata.

"Na ovaj način, Vlada je izabrala uzdržanost od najozbiljnije krize koja je zahvatila zemlju, sa velikim potencijalom da dodatno pogorša tešku socio-ekonomsku situaciju koja vlada na Kosovu. U vrijeme kada su svi bacili oko na poskupljenje, građanima Kosova je predstavljen novi izazov -  restrikcije struje sredinom ljeta", naveo je Krasniqi i dodao:

"Nesnabdjevanje električnom energijom, čak i u ovom periodu, predstavlja najbližu opomenu šta možemo da očekujemo u narednim mjesecima, posebno u zimskoj sezoni. Neuspjeh Vlade u prošloj godini da obezbjedi dovoljno snabdjevanja električnom energijom, uz povoljnije uslove, čini se da nije doneo pouke institucijama ni za ovu godinu. Čak ni da se izvrše neophodne pripreme za pun rad lokalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije".

Krasniqi napominje da kao rezultat ovih uslova, najnovije prognoze o ekonomskom rastu na Kosovu za 2022. godinu sugerišu stopu rasta od samo oko 2,5 odsto.

Izvor: Kosovo Online