Direktor Instituta za razvojnu politiku

Direktor Instituta za razvojnu politiku Burim Ejupi smatra da je za krizu u snabdjevanju električnom energijom najviše kriv premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Telegrafi.

Ejupi je ocjenio da su isključenja struje koja su bila najavljena od strane KEDS-a rezultat objave vanrednog stanja u energetici od strane Skupštine Kosova a koju je predložila izvršna vlast. On kaže da da nije bilo vanrednog stanja, KEDS ne bi imao pravo da isključuje struju.

„Ovo je rezultat glasanja Skupštine Kosova za proglašenje vanredne energetske situacije koju je predložila Vlada Kosova. Ko je kriv? Kriv je onaj ko je glavni i krivicu treba da ponesu oni koji sa na čelu vlasti, pošto ništa nisu uradili. Poznato je da većina poslova na Kosovu zavisi od redovnog snabdjevanja električnom energijom“, kaže on.

Koordinator u Privredno-industrijskoj komori na Kosovu, Qendresa Ibrahimi, kaže da bi isključenje struje u ovom teškom vremenu u velikoj mjeri oštetilo preduzeća i posljedice bi bile gubitak tržišta kako unutar tako i van Kosova ali i u gubitku posla.

Ibrahimi zahtjeva od Vlade Kosova da preduzme mjere predostrožnosti i da obezbjedi 24 sata unapred električnu energiju, kao i da preduzme hitne i adekvatne mjere predostrožnosti kako bi sprečila prekomjerno trošenje.

„Smatramo da je to veoma štetno za sve građane, a posebno za privredu, s obzirom na to da se dnevno planiranje proizvodnje i organizacija rada u toku dana ne može da se obavlja u uslovima smanjenja struje”, kaže ona.

Ejupi je dodao da već godinu dana nema inicijative Vlade u vezi sa energetskom krizom i da ne postoji plan za energetsku efikasnost.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi