Ljudska prava

Prištinski imam Labinot Maliqi je rekao da se Muslimani nikada nisu žalili i da ih ne smeta slika Majke Tereze u holu Skupštine Kosova na kojoj ona nosi maramu jer mnoge velike zemlje u svijetu nisu zabranile nošenje marama u javnim ustanovama.

On je na Facebooku napisao "da dobro uređeni sistemi ovih velikih i moćnih država treba da budu model funkcionisanja za Kosovo i njegov narod u mnogim aspektima, posebno u oblasti ljudskih prava i vjerskih sloboda".

"Mi muslimani se nikada nismo žalili, jer nas ne ometa marama katoličke monahinje postavljene u (sekularnoj) skupštini Republike Kosovo, albanske humanistkinje Anjeze Gonxhe Bojaxhiu, poznate i kao Sveta Tereza. Moćne demokratske nacije, kao što su Sjedinjene Američke Države, Engleska, Njemačka, Švicarska, Norveška, Švedska, Kanada i Australija, nikada nisu uvele zabrane nošenja marama u javnim ustanovama. Dobro regulisani sistemi koji čine da funkcionišu ove moćne države bi zaista trebalo da budu model Kosovu i njegovom narodu u više aspektima, posebno u oblasti ljudskih prava i vjerskih sloboda", rekao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online