Neuspjeh!

Posmatrači zakonodavnog rada zaključili su da, uprkos postojanju jake parlamentarne većine, Skupština Kosova nije bila dovoljno produktivna tokom proljećnog zasjedanja, prenosi RTK.

Posmatrači navode da je neuspjeh mnogih sjednica, zbog nedostatka kvoruma, neprihvatljiv.

Skupština Kosova zaključila je rad prolećnog zasjedanja u četvrtak, 4. avgusta, kada je na razmatranju bilo 35 različitih tačaka dnevnog reda koje je razmatrala. Međutim, poslanici nisu bili toliko efikasni na mnogim plenarnim sjednicama koje su, između ostalog, propale i zbog nedostatka kvoruma. Uprkos očekivanjima i postojanju jake skupštinske većine, Skupština nije bila dovoljno produktivna, ocjenjuju posmatrači rada parlamenta.

Mexhide Demoli Nimani iz Pokreta FOL istakla je da Skupština, zbog nedostatka kvoruma, bilježi mnogo neuspjeha.

"Vidjeli smo da je tretman mnogih zakona odložen za vanredni period. Nesumnjivo je da su poslanici imali priliku da urade više, jer imaju većinu u Skupštini. Samoopredjeljenje je jedna od partija kojoj nije bila potrebna dodatna stranka za formiranje Vlade, a kao rezultat toga, lakše im je da donose više zakona i rade više“, rekla je ona.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe, organizacije koja prati rad Skupštine, izjavio je da su Vlada i Samoopredjeljenje mogli da rade više, dodajući da su u ovom periodu donešene i neke dobre odluke.

"Jedno od najpozitivnijih pitanja koje se desilo tokom ove sjednice je nesumnjivo usvajanje novog pravilnika Skupštine, koji je postignut nakon 12 godina. Pojačana je aktivnost poslanika iz poslaničkih grupa, uglavnom iz opozicije, koji su takođe učestvovali i glasali o međunarodnim sporazumima i pravnim inicijativama koje su od širokog javnog interesa", naveo je on.

Kenan Gashi iz NVO mreže "Avonet", takođe je ocjenio da je bilo prilike da se postigne više.

"Na plenarnim ili vanrednim sjednicama dominirale su političke rasprave, ali ne i interesi institucija ili samih građana. Za nas je bilo i jeste zabrinjavajuće pitanje što se žalbe i zahtjevi građana ili drugih grupa u zajednici, kao što su preduzeća i mladi, ne shvataju dovoljno ozbiljno“, rekao je Gashi.

Na osnovu podataka objavljenih na sajtu Skupštine, tokom ove sjednice usvojeno je 58 zakona, dok je u prvom čitanju usvojeno 40 nacrta zakona.

Izvor: Kosovo Online/RTK1