Imaju zamah

Izvršni direktor Instituta EPIK Demush Shasha izjavio je da trenutno Kosovo i Srbija imaju zamah da postignu konačni dogovor i istakao da je svaki dan bez postizanja sporazuma sa Srbijom štetan, jer je interes Kosova da to pitanje zatvori, prenosi Koha.

"Prvi put, od početka dijaloga, imamo činjenicu koja ranije nije postojala. Bilo u Beogradu ili Prištini, imamo lidere koji imaju politički legitimitet da brane konačni sporazum. Kurti ima više legitimiteta nego bilo koji drugi vođa i to mu nameće obavezu”, rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama trpi zbog stalnih prijetnji i zloupotreba kampanje Srbije za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

"Nemamo interesa da se dijalog beskrajno razvuče. Svaki dan bez završetka dijaloga za nas je trošak", rekao je Shasha.

Shasha smatra da a druge strane Srbija nema interes za sporazum, jer nema namjeru da uđe u NATO, a članstvo u Evropskoj uniji je "teško".

"U tom smislu, koliko vidim, Kurti bi trebalo da se uključi u dijalog kako dani prolaze. Vidim izazov da se pronađe model koji će intenzivirati uključivanje Srbije u dijalog", dodao je Shasha.

Shasha: Kurti nije bio antiamerikanac

Shasha kaže da premijer Albin Kurti nikada nije bio antiamerikanac, iako je, navodi, bilo nesuglasica oko nekih tema.

On je rekao da je pogrešno optuživati Kurtija za antiamerikanizam i da je to "učinjeno da bi ga politički eliminisali".

"Susret u SAD i fotografija sa Blinkenom pobija aluzije na antiamerikanizam. Susret Kurtija i gospođe Osmani sa Blinkenom je dobra vijest za Kosovo, zatim za Kurtija", naveo je Shasha.

On smatra da je sastanak u SAD bio važan i dodao da SAD vjeruju u "nezavisnu i suverenu državu Kosovo".

"Sastanak sa Blinkenom nije zagarantovan. Niko od lidera regiona nije imao priliku za to. Potpisivanje granta nije bilo obavezno, SAD su mogle da suspenduju grant, ali su odlučile da nastave ovaj proces", rekao je Shasha povodom potpisivanja sprazuma Kosova sa američkom kompanijom MCC u oblasti energetike.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore