Izvršni direktor Epik-a

Izvršni direktor Instituta Epik Demush Shasha prokomentarisao je nalaze Izvještaja Evropske komisije i istakao da su Ukrajina i Moldavija mnogo bliže EU od država Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo.

Shasha je u objavi na društvenoj mreži "X" naveo da je Evropska komisija prvi put ocjenila 10 zemalja koje su u procesu članstva.

On je dodao da se zanimljivi podaci pojavljuju ako se uporedi "koliko puta je EK svaku zemlju ocjenila dobrom i lošom tokom 2023. godine".

“Ukrajina 26, Moldavija 21, Sjeverna Makedonija 15, Albanija 12, Crna Gora 9, Kosovo 8, Turska 7, Srbija 7, Gruzija 4, Bosna i Hercegovina 4”, ocjenio je Shasha.

On je takođe objavio 10 zemalja koje su nakon rangiranja ocjenjene "bez napretka".

"Rangiranje 10 zemalja na osnovu toga koliko je puta EK došla do zaključka da nije bilo napretka u različitim poglavljima tokom 2023, Bosna i Hercegovina 95, Turska 59, Sjeverna Makedonija 40, Kosovo 30, Crna Gora 23, Srbija 23, Gruzija 19, Albanija 16, Ukrajina 10, Moldavija 6”, dodao je.

Shasha je naglasio da je ovo grub pogled na to pitanje, ali nudi prvu analizu na ocjenu Evropske komisije.

"Jedna poruka je jasna, Ukrajina i Moldavija su sada prvi konkurenti. Imaju veći napredak od ostalih osam zemalja 2023. godine”, naveo je Shasha.
  Izvor: Kosovo Online