Poslovali sa gubitkom

Predsjednik Udruženja naftnih kompanija Kosova Fadil Berjani izjavio je da je gornja cijena naftnih derivata dovela benzinske pumpe na ivicu bankrota i da je dobro što je istekao rok u kome je resorno ministarstvo na dnevnom novou određivalo maksimalnu cijenu goriva, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, cijenu derivata određuje berza.

Inače, Ministarstvo industrije, preduzeća i trgovine više neće određivati gornju cijenu goriva što je činilo u prethodnih 30 dana, s obzirom na to da je danas istekao rok od mjesec dana iz vladinog administrativnog uputstva za utvrđivanje maksimalne dozvoljene cijene za prodaju derivata na dnevnom nivou.

"Današnje cijene su za dizel 1,68, benzin 1,53 eura. Cijena koju je diktiralo Ministarstvo, dovela je benzinske pumpe na ivicu bankrota i svi maloprodajni objekti su poslovali sa gubitkom. Zabilježeni su slučajevi da se benzin prodavao po ceijni koja je značila gubitak od 10 centi“, kaže Berjani.

Naveo je da Kosovo ima najveći broj benzinskih pumpi na svijetu.

"Cijenu određuje berza i to se mora poštovati. Cijelu prošlu nedjelju je zabilježen pad cijene derivata na berzi i imamo pad cijena na međunarodnim tržištima, a i ovdje na Kosovu. Trend cijena derivata je opadajući", kaže Berjani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri