Ministarka trgovine i preduzetništva Rozeta Hajdari rekla je danas da je cijena hleba porasla, iako podaci Carine Kosova pokazuju da postoji pad cijene kod uvoznika pšenice i brašana od sedam odsto.

"Danas smo potvrdili da imamo dovoljnu ponudu pšenice i brašna na tržištu i da nije razumno povećavati cijenu hljeba. Posljednjih dana cijena vekne hljeba je u pojedinim pekarama skočila sa 0,45 eurocenti na 0,60 eurocenti, dok ažurirani podaci Carine Kosova potvrđuju pad cijene", napisala je Hajdari na Facebooku.

Hajdari je navela da će biti predložene direktne mjere koje će smanjiti cijene osnovnih proizvoda.

"Radna grupa Ministarstva industrije, preduzeća i trgovine je analizirala cijene sa dokazima sa tržišta, za osnovne proizvode, pšenicu, brašno, hljeb, pirinač, testenine, jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, so, jaja, pileće meso, šećer, sapun, deterdžent i higijenske uloške, uz napomenu da komercijalna marža osnovnih proizvoda većine privrednih subjekata varira od 8 do 19,40 odsto u zavisnosti od proizvoda. Dok neki ekonomski operateri trguju sa komercijalnom maržom ispod pet odsto za osnovne proizvode", rekla je Hajdari.



Izvor: Kosovo Online