Visoke cijene

Prošlo je nekoliko mjeseci kako se Kosovari suočavaju s krizom povećanja cijena, a to je uticalo na gotovo sve sektore. Razne kompanije također se žale na ovu situaciju.

No, ova kriza također pogađa firme koje kao područje djelovanja imaju zlato. To je uticalo na pad interesa građana i oni ne kupuju zlato.

Iz Udruženja zlatara Kosova kazali su da se cijene određuju prema međunarodnoj berzi.

Predsjednik Udruženja kazao je da je interes za kupovinu zlata značajno opao.

“Do prije nedjelju dana bilo je povećanje od 18 posto, ove sedmice je pad cijene. Pet godina imamo pravo uvoza i uvozimo zlato. Imamo puno prerađivača zlata”, rekao je Enver Pakashtica, predsjednik Udruženja zanatlija za RTV Dukagjini.

A upravo je prerada čini se uticala da samo u prvih šest mjeseci ove godine Inspektorat Ministarstva trgovine oduzme 450 kg zlata budući da isto nije označeno prema zakonu.

„Tržišna inspekcija izvršila je nadzor nad privrednim subjektima (zlatarama). Inspekcije su provedene u većini opština na Kosovu. Ovom prilikom Tržišna inspekcija je zapečatila 160 kg radova od plemenitih metala jer nisu bili ovjereni i označeni prema zakonu o predmetima od plemenitih metala. Kao rezultat inspekcija, 290 kg obrađenih predmeta od plemenitih metala dostavljeno je laboratoriju za plemenite metale na provjeru i plombiranje”, saopštila je Lebibe Haliti iz Ministarstva trgovine.

Iako nije potvrdio da je čuo za slične slučajeve, predsjednik Udruženja zlatara kaže da crno tržište šteti samim zlatarama.

“Neko to kod kuće zloupotrijebi i proda jeftinije. To je vrlo lako provjeriti, sirovina se kreće od pandemije do danas”, naglasio je Enver Pakashtica, predsjednik Udruženja zlatara.

Cijene jednostavne zlatne narukvice ili privjeska kreću se od 50 do 300 eura.