Američka privredna komora

Američka privredna komora na Kosovu pozvala je Vladu Kosova da ozbiljno razmotri učešće u inicijativama za zajedničko regionalno tržište, poput inicijative "Otvoreni Balkan", prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju, svaka inicijativa za regionalnu saradnju treba da omogući ravnopravnu zastupljenost svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i da je odgovornost inicijatora "Otvorenog Balkana", da se pozabave skepticizmom Kosova i drugih prema inicijativi.

"Nijedna inicijativa za zajedničko regionalno tržište ne može uspjeti u okolnostima kada se sve zemlje u regionu ne tretiraju jednako i sa poštovanjem, i ako se ne ulože ozbiljni napori da se otklone aspekti koji iritiraju saradnju", navodi se u saopštenju.

Iz Komore poručuju da ekonomska saradnja nema alternativu u "ovim nesigurnim vremenima" i da će samo kroz ekonomsku integraciju zemalja moći da se prevaziđu poteškoće, poput izazova u lancu snabdjevanja, nestašica hrane, energije i radne snage.

Američka privredna komora na Kosovu takođe navodi da je od najveće važnosti da se sve zemlje zapadnog Balkana usklade sa politikom Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, zadržavajući usaglašen stav kojim se osuđuje ruska invazija Ukrajine kroz sankcije.

Izvor: Reporteri.net/Kosovoonline