Rusija je...

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je na jučerašnjem Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Solunu ponovila neophodnost članstva Kosova u Savetu Evrope i napomenula da je Kosovo nepravedno isključeno iz procesa vizne liberalizacije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Pristup institucijama i mehanizmima Savjeta Evrope, kao što je Evropski sud za ljudska prava, jeste prije svega u interesu građana Kosova, svih etničkih, vjerskih ili drugih pripadnosti. Reći ne članstvu Kosova u Savjetu Evrope znači reći ne ljudskim pravima za naše građane", rekla je Osmani.

Ona je pozvala Evropsku uniju da hitno liberalizuje vizni režim za Kosovo.

"Neki od naših najsjajnijih umova, od studenata do doktoranada, istraživača ili istraživačkih novinara, propuštaju svoj dan orijentacije, dan diplomiranja, odbranu doktorata ili događaj od profesionalnog značaja zbog nedostatka vize, zbog nedostatka kapaciteta ambasade ili zbog nedostatka mogućnosti da se rezerviše termin za podnošenje zahteva za vizu", rekla je Osmani i to nazvala nepravdom prema narodu Kosova.

Osmani je na tom skupu govorila o ulozi Kosova u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, značaju saradnje na principu ravnopravnosti i inkluzije i potrebi da se ubrza evroatlantska perspektiva Kosova i drugih demokratskih zemalja u regionu.

Naglasila je da je "ruskom agresijom i ničim izazvanim ratom protiv Ukrajine" ugroženo pravo nacija da postoje i budu suvereni.

"Pred Putinovom agresijom na Ukrajinu moramo biti veoma oprezni da ne otvorimo vrata bilo kakvom zlonamjernom uticaju u našem regionu", rekla je Osmani i napomenula da zemlje regiona moraju imati jedinstven stav u zaustavljanju tendencija Rusija za destabilizaciju regiona i odobravanju sankcija.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online