Energetska strategija...

U nacrtu "Energetske strategije Republike Kosovo 2022-2031“, koji je objavljen juče, Vlada Kosova predvidela je korišćenje tečnog prirodnog gasa, koji će u region u velikoj mjeri dolaziti iz SAD, preko luka u Grčkoj i Albaniji, prenosi Reporteri.

Kurtijeva vlada je odbila američku pomoć "Millennium Challenge Corporation" (MCC) za naftovod vrijedan 200 miliona dolara, uz obrazloženje da joj je potrebno vrijeme za analizu projekta. Ali nakon nekoliko mjeseci rada na energetskoj strategiji, Vlada se vratila američkom gasu.

Takođe, ovom startegijom je predviđeno da poslije sedam do devet godina Kosovo ima sopstvenu gasnu mrežu koja će omogućiti i proizvodnju struje iz elektrana na gas.

"Trenutno Kosovo nema mrežu za prenos gasa. Za izgradnju interkonekcije za povezivanje sa sistemima za prenos gasa, bilo sa Transjadranskim gasovodom (TAP), ili sa terminalima za tečni prirodni gas (LNG) u Egejskom ili Jonskom moru, tj. kroz Sjevernu Makedoniju ili Albaniju, trebalo bi najmanje sedam do devet godina“, kaže se u nacrtu Vladine "Energetske strategije Kosova 2022-2031“.

U ovom dokumentu na oko 40 strana, Vlada Kosova navodi da je planirano da ulaže u ovu oblast, kroz tri linije: Sjeverna Makedonija, Grčka i Albanija. Vlada predviđa čak i suinvestiranje u elektrane na prirodni gas.

"Treba napomenuti da je ruska okupacija Ukrajine navela Zapad i njegove saveznike, uključujući Kosovo, da preorijentišu energetske resurse, posebno gas, kako bi izbjegli ruski gas. Sada se radi na alternativnim projektima, gdje je veliki dio orijentisan na tečni prirodni gas, čiji veliki dio u Evropi, ali i na Balkanu, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država", dodaje se u saopštenju.

Početkom prošlog mjeseca počeli su radovi na novom terminalu za tečni prirodni gas LNG u Aleksandropolisu, Grčka.

Pored Grčke, Albanija je prije više od godinu dana, u martu prošle godine, potpisala sporazum sa SAD o uvođenju tečnog prirodnog gasa u zemlju. Projekat je uključivao konverziju Termoelektrane Valona i izgradnju novog terminala za gasifikaciju, pretvarajući Vljoru u regionalnu gasnu luku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri