Od 22. do 26. maja

Premijer Kosova Albin Kurti učestvovaće na Svjetskom ekonomskom forumu koji se održava od 22. do 26. maja u Švicarskoj gdje će se sastati sa potpredsjednikom Švicarske Alanom Bersetom, prenosi Reporteri.

U okviru ovog foruma, Švicarska se sprema da ugosti mnoge svjetske lidere i zbog toga će vazdušni prostor iznad Davosa biti djelimično blokiran, kao i aktiviranje 5.000 vojnika za dobrobit i bezbjednost foruma.

Predsjednik Švicarske Ignacio Kasis zakazao je oko 30 sastanaka, uključujući i razgovor sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom.

Poslije ceremonije otvaranja u ponedjeljak, predsjednik Kasis će se u utorak sastati sa ministrom inostranih poslova Dmitrom Kulebom. Očekuje se da će glavna tema biti konferencija u Luganu u julu, koja obezbjeđuje sredstva za poslijeratnu obnovu Ukrajine. Osim toga, planirani su razgovori sa šefom španske vlade Pedrom Sanchezom.

Viola Amherd, koja je na čelu švicarskog saveznog ministarstva odbrane, takođe će se sastati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom čije će izjave po pitanju Ukrajine biti dobrodošle, ali će, kako se navodi u saopštenju, govoriti i o pitanju Zapadnog Balkana.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri