Politički analitičar

Politički analitičar Shkelzen Maliqi kaže za Kosovo onlajn da ideja Kosova da postane član Savjeta Evrope dolazi od zapadnih ambasada i diplomatskih krugova.

Vlada Kosova je održala danas sastanak na kome je odobrila inicijativu za članstvo Kosova u međunarodnoj organizaciji Savjet Evrope.

Kako kaže analitičar Shkelzen Maliqi, ukoliko Kosovo postane dio ove organizacije postoji mogućnost da unapredi svoj međunarodni status.

"Ideja da Kosovo postane članica Savjeta Evrope došla je od zapadnih ambasada i diplomatskih krugova, da se iskoristi situacija kada Rusija više nije član. Koliko se zna, postoji dvotrećinska većina evropskih zemalja koji su iritirani ruskom agresijom u Ukrajini. Možda se na taj način unapredi međunarodni status Kosova ako uđe Savjet Evrope", kaže Maliqi.

Prema njegovom mišljenju, bitnije je da Kosovo postane dio NATO.
 
"Vidjećemo šta će se desiti. Važno je da Kosovo uđe u Partnerstvo za mir, što je predvorje NATO pakta. Za pristup NATO treba mnogo uslova da ispuni, Vojska Kosova se postepeno izgrađuje, do 2028. biće malo više unapređena. Ovo je proces koji ne može da se zaustavi već može malo da se omete. Riskantne kontramere od strane Srbije ili Rusije ne vjerujem da mogu da se otvore", istakao je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online