Obećanja nisu ispoštovana

Predsjednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus predložio je da zemlje Zapadnog Balkana uđu u Evropsku uniju, s obzirom na to da proces proširenja traje već 19 godina, od samita u Solunu 2003. godine, kada je rečeno da je budućnost balkanskih zemalja Evropska unija, prenosi Gazeta express.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je stvaranje nove političke organizacije, koja bi ujedinila zemlje kontinenta koje dijele vrijednosti EU, ali koje nisu deo bloka, a Knaus je u emisiji BalkansDebrief Centra za Evropu Atlantskog savjeta u Vašingtonu, objasnio svoju tezu o dvostepenom članstvu u EU, kao što je to urađeno 1994. godine sa Finskom, Švedskom i Austrijom.

Kako je rekao stručnjak za evropske poslove, rat u Ukrajini i ruska vojna ofanziva transformisali su debatu o proširenju Evropske unije.

"Ako želimo da budemo iskreni, moramo priznati da obećanja za Balkan nisu ispoštovana. Predlažemo da postanemo realni i pošteni. Evropska unija želi da Balkan bude stabilan i integrisan. Balkanske ekonomije treba da se integrišu u zajedničko evropsko tržište. U suprotnom nema šanse da se dostigne nivo Rumunije, baltičkih država, Poljske i Slovačke", rekao je Knaus.
 
On je naveo da postoji interesovanje obe strane za pravi integracioni proces.

"Ali ako proces ne krene napred iz političkih razloga, onda treba da se osvrnemo na iskustva iz prošlosti i da ga pretvorimo u proces od dvije faze, gdje je prvi korak ponuditi svim zemljama Zapadnog Balkana i Ukrajini i Moldaviji šansu da se pridružimo zajedničkom tržištu i uživamo u četiri slobode, gdje ljudi mogu slobodno da se kreću u zemljama EU kao građani Balkana, baš kao što se kreću Norvežani, Islanđani i Rumuni ili Bugari, i gdje se roba i poslovanje slobodno kreću. Hajde da radimo na tome da nešto bude izvodljivo, kao što je zajedničko tržište u naredne četiri godine", rekao je Knaus.

Povodom Zajedničkog regionalnog tržišta koje promovišu Savjet za regionalnu saradnju i inicijativa "Otvoreni Balkan", Knaus je rekao da je regionalna saradnja uvijek dobrodošla, ali da ne zamjenjuje zajedničko evropsko tržište, jedno od najvećih u svijetu.

"'Otvoreni Balkan' je dobar proces, ali samo tri zemlje su uključene. Što da ne? Ali nije isto ako su puna trgovina i ulaganja bez granica sa zemljama Evropske unije u potpunosti mogući", rekao je Knaus.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express