Dogovora nema.

Gerald Knaus, iz Evropske inicijative za stabilnost, ocjenio je da je trenutna strategija EU za dijalog Kosova i Srbije propala.

„Izgleda kao kriza koja je počela kada su predsjednici opština sa Srpske liste na sjeveru Kosova podneli ostavke krajem 2022. godine, baš u trenutku kada su Njemačka i Francuska zahtjevale prihvatanje njihovog prijedloga za „de fakto priznanje” u Beogradu... kriza se produbila kada je Lista Srpska bojkotovala nove izbore 2023. sa ciljem da stvori pravni vakum na sjeveru Kosova bez lokalnih pravnih vlasti. Ovo je podstaklo najgore nasilje u regionu u posljednje vrijeme, i nastaviće se. Što nikoga ne može iznenaditi“, napisao je Knaus na platformi "X".

Prema njegovim riječima, Beograd je od početka otvoreno odbijao svaku strategiju „de fakto” priznanja.

„Beograd je to ponavljao, iznova i iznova: dogovora nema. Nikada nije ni bilo. Strategija EU (i SAD) zasniva se na pogrešnoj analizi: da trenutni proces pristupanja EU daje uticaj EU u Srbiji. Jasan razlog za kolaps uticaja EU je kolaps kredibilne politike članstva u EU za bilo koga u regionu“, istakao je Knaus.

Knaus je naglasio da sve ovo čini najopasnijim momentom na Balkanu od 2001. godine.

„Mnogi ljudi širom EU to još uvijek ne vide ili se pretvaraju da to ne vide. (A to se neće riješiti obećavanjem malo više novca kao „plan rasta“). Umjesto toga, glavni igrači u regionu očekuju novo nasilje i pripremaju se za njega. Ako se Njemačka, Francuska i EU ne probude, biće novih ratova. I zaista katastrofalan neuspjeh EU“, zaključio je Knaus.