Članstvo je dobro za sve

Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost rekao je da Srbija treba da podrži članstvo Kosova u Savjetu Evrope objašnjavajući da od toga korist imaju i Srbi, ali i zato što je to dio sporazuma.

On je na društvenoj mreži "X" naveo da na osnovu Ohridskog sporazuma Srbija ne treba da koči Kosovo i da to ne čini preko bilo koga drugog.

"Pridruživanje Kosova Savjetu Evrope je dobro za sve. Vlada Kosova se prije pristupanja obavezuje na važne post-pristupne reforme, zasnovane na standardima Savjeta Evrope i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Svi građani Kosova imaju koristi. Kosovski Srbi imaju koristi. Iz tog razloga, Srbija treba da podrži Kosovo pristupanje Savjetu Evrope", naveo je.

Dodaje da Srbiju na to obavezuju i Briselsko-Ohridski sporazumi iz 2023. godine.

"Obe strane će poštovati međusobnu nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet i pravo na samoopredjeljenje. Strane će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od prijetnje ili upotrebe sile. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak druge strane na njihovom putu ka EU", podsjetio je na sporazume.

On je dodao da je to prilika za napredak na osnovu sporazuma postignutih sa obe strane.

"Beograd se neće protiviti ulasku Kosova u Savjet Evrope, neće ohrabrivati druge da ga blokiraju i biće uzdržan na glasanju o pristupanju u maju. Priština će što prije primjeniti obećani 'odgovarajući nivo samoupravljanja za etničku srpsku zajednicu na Kosovu'. Napredak u interesu svih. Sada ka evropskom miru na Balkanu", smatra.

Izvor: Kosovo Online