Ili da bude smjenjen

Bivši ambasador Kosova u Briselu Bernard Nikaj smatra da ambasador u Hrvatskoj Martin Berishaj nije razriješen sa dužnosti ili zbog toga što je dobar prijatelj predsjednice Kosova Vjose Osmani i premijera Albina Kurtija ili zbog toga što oni nemaju hrabrosti da donesu odluke u kritičnim trenucima, prenosi Koha.

Berishaja mediji u Ljubljani optužuju da je umješan u skandal pranja novca u Sloveniji.

Nikaj smatra da je Berishaj trebalo da podnese ostavku iz moralnih razloga, ali kako se to nije dogodilo, da treba da bude smjenjen.

„Takva vijest je šokantna. Ime ambasadora postalo je dio predizborne kampanje i političkih dešavanja te zemlje (Slovenije). Ovakav događaj ambasadoru sužava mogućnosti za rad. Narušeno je funkcionisanje naše diplomatije i u Hrvatskoj i u Sloveniji. To je veliki diplomatski skandal. Još je skandaloznije kako se rješava ova situacija“, rekao je Nikaj.

Nikaj, koji je i član predsjedništva PDK, smatra da nije bitno da li je Berishaj kriv ili ne, već da samo povezivanje njegovog imena sa skandalom šteti imidžu Kosova u međunarodnoj areni.

„Ambasador je blizak predsjedniku i premijeru. Mogao bi da bude razriješen dužnosti, a nakon razjašnjenja situacije mogao bi da bude angažovan na drugom mjestu. Ne mogu da nas zastupaju osumnjičeni. Dok se sve ne razjasni, oni ne mogu da obavljaju funkciju diplomate“, dodao je on.

Predsjedništvo Kosova pozvalo je ambasadora Berishaja da dođe na Kosovo kako bi razjasnio situaciju. Prethodno, on je demantovao navode slovenačke televizije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore