Saslušanje Berishaja

Povodom saslušanja bivšeg ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berishaja u Specijalnom tužilaštvu u Prištini zbog sumnje da je učestvovao u koruptivnoj aferi u oblasti energetike, ekonomista Safet Gerxhaliu ukazuje da korupcija šteti Kosovu na političkom i ekonomskom nivou, kao i na planu evroatlantskih integracija.

Gerxhaliu je za Abc news rekao da je Kosovo potrošilo veliki novac na struju iako ima sve predispozicije da se bavi njenom proizvodnjom.

"Uvoz električne energije kada imate priliku da je proizvodite dešava se samo na Balkanu, a posebno na Kosovu. Kosovo je potrošilo veliki novac na uvoz struje. Istina je da je afera sa gospodinom Berishajem aktuelizovana prošle godine. Danas su političari takvog kalibra da učestvuju u situacijama koje štete Kosovu u smislu ekonomskog, integrativnog i političkog asketizma", ocjenio je Gerxhaliu.

Nedopustivo je, smatra ekonomista, da se školovan čovjek poput Berishaja upusti u korupciju i našteti Kosovu na svim nivoima.

"Kada nastupate kao predstavnik političke stranke, vi ste zaštićeni, ono što ja vjerujem da je uznemirujuće je da je gospodin Berishaj bio doktor nauka. Da se uroni u takvu aferu koja će ga kompromitovati u karijeri je nedopustivo. Naglašavam da je Kosovo puno oštećeno u mnogim pravcima", zaključio je Gerxhaliu.

Izvor: Kosovo online/Abc news