Na graničnim prijelazima koji Kosovo povezuju sa Srbijom, vozači automobila 22. aprila i dalje prelepljuju državne simbole bijelim naljepnicama prilikom ulaska na teritoriju Kosova i obrnuto, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako javljaju reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) sa lica mjesta, kosovska i srpska granična policija vozačima prilikom prelaska granice daju set od četiri bijele naljepnice, kojima oni potom prelepljuju simbole na registarskim tablicama. Ova praksa je važila i u prethodnih šest mjeseci a sprovodila se na osnovu privremenog dogovora Kosova i Srbije od 30. septembra prošle godine.

Na putu Zvečan-Jarinje primećeno je više policijskih patrola. Jarinje je jedan od graničnih prelaza na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Režim "stikera" se i dalje koristi uprkos činjenici da je rok za postizanje konačnog dogovora istekao u četvrtak, 21. aprila.


Automobili koji čekaju da pređu granični prelaz između Kosova i Srbije u Merdaru. 22. aprila 2022.

Dvije strane nisu uspjele da postignu dogovor oko pitanja registarskih tablica a specijalni izaslanik Evropske unije(EU) za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak, je pozvao Kosovo i Srbiju da nastave sa naporima oko postizanja sporazuma.

Reporteri RSE su 22. aprila ujutru obišli granične prijelaze Merdare i Jarinje i kako javljaju automobili se nesmetano kreću sa bijelim naljepnicama preko simbola na tablicama.

Šta kažu vozači?


Nasko Hodović, vozač teretnog kamiona iz Novog Pazara, pograničnom gradu u Srbiji, u petak ujutro je ušao na teritoriju Kosova. On u izjavi za RSE kaže da je kosovsku granicu prešao po do sada ustaljenoj praksi.

"Dali su nam naljepnice. Sve funkcioniše bez problema", rekao je on.


Vozač kamiona iz Srbije lepi naljepnice na državne simbole na registarskim tablicama. Jarinje, 22. april 2022.

Isto je za RSE rekao i vozač kamiona iz Raške, Goran Popović.

Takođe, Fatos, vozač kamiona kosovskih registarskih oznaka, je rekao da se režim prelepljivanja bijelih stikera primjenjuje i prilikom prelaska srpske granice.

Šta se dogodilo u Briselu 21. aprila?


Kosovo i Srbija imali su rok do 21. aprila da postignu dugoročno rješenje oko registarskih tablica. Međutim, glavni pregovarač Kosova i Srbije, Besnik Bislimi i Petar Petković, nisu uspjeli da postignu dogovor. Ovim sastankom je posredovao specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak.

Obe strane su optužile onu drugu što dogovor o tablicama nije postignut.

Nakon trilateralnog sastanka Besnik Bislimi je novinarima rekao da kod beogradske strane nema spremnosti da se postigne dogovor.

"I danas, kada smo bili suočeni sa gorkom činjenicom da srpska strana ne želi rješenje, pokušavali smo da pronađemo prelaznu opciju, prebacujući odgovornost sa radne grupe na glavne pregovarače na prijelazni rok od 30 dana, čak i ovdje. Srbija nije bila spremna da sarađuje. Tako da mogu da kažem da je sporazum o registarskim tablicama ili ideja da se postigne sporazum o registarskim tablicama okončan bez uspjeha", izjavio je Bislimi.

Glavni pregovarač Kosova je rekao da kosovska strana neće preduzeti hitne akcije te da preostaje na političkom državnom nivou da donese političku odluku kako će se postupati sa vozilima iz Srbije.

On je dodao da će Kosovo slobodu kretanja tretirati na isti način kao i Srbija.

Sa druge strane, glavni pregovarač iz Srbije Petar Petković je optužio zvanično Kosovo da nije bilo spremno ni za jedan prijedlog u toku proteklih šest mjeseci koliko je trajao mandat radnih grupa za registarske tablice.

"Ako to nisu uspjeli za šest mjeseci, pa da li to mogu da urade za trideset dana? Ne mogu se stvari lomiti preko koljena. Vodimo računa o miru i stabilnosti i učinićemo sve da zaštitimo interese našeg naroda ali i da prije svega jednim razumnim odnosom idemo u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", izjavio je Petković nakon susreta.

On je napomenuo da se u nedostatku trajnog rješenja nastavlja sa režimom naljepnica.

"I dalje je na snazi sporazum koji je potpisan 30. septembra. Svi treba da budu mirni. Niko ne treba da brine. Sporazum o režimu stikera je i dalje na snazi. Do pronalaženja trajnog rješenja na visokom nivou, režim stikera se nastavlja", poručio je.
  U međuvremenu je Lajčak pozivao glavne pregovarače da se ponovo sastanu narednih dana kako bi se dogovorili o daljem radu i nastavili razgovore o drugim aktuelnim pitanjima.

"Očekujemo da se svi akteri uzdrže od radnji koje bi mogle da ugroze bezbednost na terenu", saopštio je na Twitteru, Miroslav Lajčak.

Kako je došlo do spora o registarskim tablicama


U septembru 2021. godine Vlada Kosova je uvela mjere reciprociteta za vozila iz Srbije koja ulaze na Kosovo. Prema tim mjerama, svi koji upravljaju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz Srbije morali su te tablice zamjeniti sa probnim koje važe 60 dana i koštaju pet eura.

Do tada su građani Kosova, koji su imali RKS tablice (Republika Kosovo), deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Odluka je izazvala pogoršanje bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova, nakon čega je u septembru prošle godine dogovoreno da se uvede "režim naljepnica", kao privremena mjera dok se ne pronađe trajno rješenje.