Ukidanje režima naljepnica

Premijer Kosova, Albin Kurti, rekao je da je odluka o ukidanju režima naljepnica na vozila sa registarskim tablicama iz Srbije, donesena kasno u četvrtak, 4. januara, uslijedila nakon što je Policija Kossova izvijestila da se odluka Srbije da dopusti slobodno kretanje registarskih tablica RKS - Republike Kosovo na njenoj teritoriji u potpunosti provodi.

Kurti je putem objave na Facebooku poručio da će država Kosovo djelovati ako dođe do promjene stava vlasti Srbije.

Srbija je odlučila od početka prve sedmice u januaru dozvoli slobodno kretanje vozilima sa registarskim oznakama RKS.

"Iz izvještaja naše policije, koja je sve pratila s velikom pažnjom, utvrđeno je da imamo punu provedbu, te da nije bilo nikakvih incidenata i prepreka. Stoga smo, na osnovu načela reciprociteta kao pretpostavke uređenja odnosa među nezavisnim državama, sinoć donijeli odluku da se propuštaju i vozila koja dolaze s druge strane granice sa srpskim registarskim tablicama", rekao je Kurti.

"U slučaju da Policija Kosova u međuvremenu primi dojave s terena o promjeni pristupa ili ponašanja vlasti Srbije zbog dopuštanja slobodnog kretanja vozila sa registarskim tablicama Republike Kosovo na području Srbije, odnosno ometanja slobodnog kretanja u bilo kojem obliku, bićemo obaviješteni na vrijeme i djelovaćemo", dodao je Kurti.

O pitanju slobodnog kretanja Kosovo i Srbija su prvi put postigli dogovor 2011. godine, tokom dijaloga uz posredovanje Evropske unije za normalizaciju odnosa.

Nakon napetosti izazvanih pitanjem registarskih tablica, u septembru 2021. postignut je privremeni dogovor o registarskim tablicama. Taj sporazum, koji je trebao biti na snazi šest mjeseci dok radne grupe Kosova i Srbije ne pronađu dugoročno rješenje, nalagao je vozačima s kosovskim i tablicama Srbije da nalijepe državne simbole na svoje registarske tablice svaki put kad prelaze granicu ove dvije države.

Odluku Srbije da omogući slobodno kretanje svih vozila s Kosova na teritoriji Srbije, srpske vlasti su donijele 25. decembra 2023. Odluka je stupila na snagu 1. januara ove godine.

Kurti je na objavi na Facebooku takođe napisao da je odluka Srbije o registarskim tablicama "manevar nedemokratske vlade za vlastiti opstanak", navodeći da "(...) ova samodisciplina Srbije koristi se za smanjenje pritiska demokratskog Zapada (Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva) na Srbiju za izmanipulisane i nedemokratske izbore, ali i za prikrivanje službenih odbacivanje Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa iz Brisela, te da prikriju svoju odgovornost u vezi s terorističkim i zločinačkim napadom u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra 2023".

Odluku Beograda pozdravila je Evropska unija, ocijenivši je pozitivnim korakom prema normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.