Do 20. maja

Otvorena je mogućnost apliciranja za novčanu pomoć od 100 eura za radnike u privatnom sektoru na Kosovu koji primaju platu do 1.000 eura.

Apliciranje se može izvršiti popunjavanjem obrasca, tj. unošenjem ličnih podataka ovdje.

Iz Vlade Kosova poručuju da podaci moraju da budu tačni, a bankovni računi na ime korisnika, te su naznačili da u suprotnom podnosilac zahtjeva neće moći da koristi subvencije.

Vlada Kosova navela je da je uslov za podnošenje aplikacije to da je zaposleni zapravo prijavljen kao zaposlen u poreskom periodu februara 2022. godine.

Sa druge strane, navodi se da zaposleni koje je poslodavac prijavio u poreskom periodu mart 2022. godine, mogu da se prijave, ali da će moći da dobiju subvencije tek nakon što se izjasne za poreske periode april i maj.

"To znači da mogu da dobiju subvencije krajem juna 2022", naveli su iz Vlade.

Precizirali su da prijavljivanje za ovaj vid pomoći traje od 21. aprila do 20. maja 2022. godine.

Ujedno su saopštili da ukoliko zaposleni želi da proveri da li ga je poslodavac prijavio u Poreskoj upravi Kosova za period februar 2022, da to mogu da učine ovdje.

Iz Vlade Kosova su ujedno ponovili da zaposleni u javnom sektoru ne moraju da se prijavljuju, te da će dodatnu pomoć dobiti u sklopu aprilske isplate.

Podsjetimo, premijer Albin Kurti najavio je nedavno novi paket pomoći građanima, koji će biti od koristi penzionerima, socijalno ugroženima, studentima, kao i radnicima privatnog i javnog sektora.

Tada je kazao da će za april mjesec biti udvostručena socijalna pomoć, a da će osim penzionera, po 100 eura dobiti i radnici u privatnom, javnom sektoru i studenti.

Kako je dodatno objasnio ministar finansija Hekuran Murati, za penzionere, korisnike socijale i radnike u javnom sektoru doplata od po 100 eura za april se može izvršiti odmah, dok je za radnike u privatnom sektoru i studente potrebno otvoriti proces prijave.

Vlada već je izvršila uplatu od 100 eura za penzionere na Kosovu, a prema najavi, za ovu nedjelju je planirana isplata duple socijale i nadoknada za radnike u javnom sektoru.