Slučaj u Kamenici

Ministarstvo obrazovanja nauke i tehnologije (MONT) zatražilo je od Ustavnog suda da pruži dokaze da je odlukom za organizovanje ubrzane nastave u opštini Kamenica, došlo do kršenja Ustava, prenosi Koha.

Kao gradonačelnik, Qendron Kastrati je 2019. godine pokrenuo reforme u obrazovanju u opštini, zatvarajući neke škole zbog malog broja učenika.

Zbog toga su učenici ovih škola premješteni u druge objekte, ali su, nezadovoljni odlukom, roditelji učenika odbili da je sprovedu. Nakon toga, Ministarstvo je odlučilo da organizuje ubrzanu nastavu, ponovo otvarajući zatvorene škole.

Ustavni sud je ocjenio da je u pitanju kršenje Ustava i presudio da se ministarstvo miješalo u rad lokalne samouprave.

Ministarka Arberie Nagavci je u sredu stala iza svoje odluke, dok je samo dan kasnije savjetnik ministra Valdrin Dervishaj potvrdio podnesak Ustavnom sudu za pristup dokazima koji je ovaj sud ocjenio kao miješanje ministarstva u nadležnosti Opštine Kamenica.

Dervishaj je poručio da je zatražio pristup dokazima da je “Ministarstvo prosvete, nauke, tehnologije i inovacija organizovalo ubrzanu nastavu, da je angažovalo dodatne nastavnike, izdalo učenicima i da odredilo mjesto gdje će biti organizovana nastava".

Prema Dervishaju, u spisima predmeta iz Suda nema dokaza za ove tvrdnje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore