Društvene (ne)prilike

Savez nezavisnih sindikata Kosova najvio je da će, ukoliko se Vlada ne odazove sastanku do 8. aprila i ne ispuni njihove zahtjeve koji se odnose na Zakon o platama, organizovati proteste. Proteste najavljuju i ostali sindikati, prenosi Lajmi.

"Još nemamo odgovor iz Vlade za Zakon o platama, danas imao sastanak sa sindikatima i uputili smo još jedan zahtjev za sastanak sa Vladom, ali ako to ne bude prihvaćeno krećemo sa protestima. Tako da ćemo 8. aprila imati prvi protest. Tražili smo sastanak sa premijerom, ali nismo dobili odgovor. Počećemo sa protestima, onda možemo da preduzmemo druge akcije", rekao je predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikoli.

On je dodao da su zahtjevi sindikata dodjela naknada od 100 eura za sve radnike u javnom sektoru do izrade i donošenja Zakona o zaradama, izmjene penzijskog sistema i Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji još nije na snazi.

I Savez sindikata zdravstva Kosova i Policija Kosova upozorili su da će preduzeti sindikalne akcije, ali za sada nisu pominjali proteste.

Predsjednik Saveza sindikata zdravstva Blerim Syla izjavio je da će poslije 7. aprila, kada će biti održan kongres Saveza, objaviti saopštenje za javnost. On je dodao da će akcije biti usaglašene sa ostalim sindikatima.

Predsjednik Sindikata kosovske policije Imer Zeqiri kazao je da sindikat koji predstavlja takođe čeka odgovor Vlade na zahtjeve koje je uputio.

„Očekujemo da ćemo ove nedjelje dobiti odgovore na naše zahtjeve i bez dobijanja odgovora ne mogu ništa da kažem. Ali, čekamo da vidimo da li su napravljene neke izmjene koje smo tražili u Zakonu o platama i onda ću pozvati Upravni odbor i razgovarati o sledećim koracima, ali sačekaćemo do kraja ove nedjelje", rekao je Zeqiri.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net