Bijeg od rata

Albina i Anita Qelaj iz Ukrajine počele su da pohađaju školu u Prizrenu. Nadaju se da će jednog dana biti upostavljen mir u Ukrajini, kako bi mogle da se vrate svojim prijateljima, prenosi Koha.

Albnina i Anita su ćereke kosovsko-ukrajinskog para, koje su našle utočište na Kosovu, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini. Sada žive sa roditeljima u Suvoj Reci.

"Bilo je veoma teško okrenuti leđa domu, školi, društvu i nadam se da će biti mira i da ću se vratiti svojim prijateljima", rekla je 14-godišnja Albina Qelaj.

Njena dve godine mlađa sestra Anita Qelaj dodala je da su je u novom školskom okruženju svi lepo primili i da je primjetila bliskost koju nastavnici imaju sa učenicima.

"Razlika koju sam primjetila je u tome što nastavnici ovde više komuniciraju sa učenicima, jer tamo ima više učenika, ali ja se naravno osjećam dobro", rekla je ona.

Njihov roditelj Xhavit Qelaj, navodi da su njegove ćerke rođene 2008. odnosno 2010. godine u Sumiju u Ukrajini, 40 kilometara od granice sa Rusijom, i da nikada ranije nisu bile na Kosovu.

"Rat ih je doveo ovdje. Provele su dvije nedjelje u ratu i poslije dve nedjelje je otvoren koridor i one su otišle iz Ukrajine i došle su na granicu sa Rumunijom i odatle smo ih doveli ovdje", rekao je on.

Qelaj tvrdi da su njegove ćerke, i pored poteškoća u komunikaciji pošto ne govore albanski, ipak dobrodošle.

Izvršni direktor Gimnazije u Prizrenu Elias Koller izjavio je da su vrata ove školske ustanove otvorena djeci iz Ukrajine.

"Djeca nemaju veze sa ratom, nevina su i treba im obezbjediti prostor gdje mogu da rastu, uče i da se obrazuju. Stoga je poruka jasna, da je naša škola otvorena za decu koja traže bezbjedne prostore za učenje", rekao je Koller.