Ponovno odlaganje

Ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, izjavio je da će Nacrt zakona o platama u javnom sektoru biti procesuiran na usvajanje od strane Vlade u martu.

Međutim, očekuje se da će se takvo što dogoditi tokom aprila.

Glasnogovornik izvršne vlasti, Përparim Kryeziu, naznačio je da je ovaj nacrt zakona u završnoj fazi izrade.

U odgovoru Indeksonlineu kazao je kako se njegovo odobrenje u Vladi očekuje u idućih mjesec dana, jer prema njegovim riječima, sistemsko popravljanje brojnih nepravilnosti traje malo duže.

“Ovog mjeseca počet će javne konsultacije na koje će biti pozvani svi sindikati, mediji i civilno društvo, kako bi nam svima poslužili za detaljna pojašnjenja, ali i duboku i poštenu argumentaciju nacrta zakona. U međuvremenu, njegovo odobrenje od strane Vlade očekuje se tokom idućih mjesec dana, jer sistemsko popravljanje brojnih nepravilnosti traje malo duže. Nakon usvajanja u Vladi, nacrt zakona će poštovati proceduralni tok do njegovog usvajanja u Skupštini", rekao je Kryeziu.

S druge strane, sindikati, ali i opozicione stranke pozvali su da se ovaj prijedlog zakona što prije dostavi Skupštini na usvajanje.

Ranije je u javnosti pušten nacrt ovog nacrta zakona koji je izazvao brojne reakcije, posebice Ujedinjenog sindikata obrazovanja.

Podsjećamo, Ustavni sud je odbacio Zakon o platama koji je usvojen u Haradinajevoj vladi.