Plan dopune

Pojedini građani, civilno društvo, ali i opozicija, podneli su zahtjev da Ministarstvo finansija ubrza realizaciju plana dječjih dodataka u koji će biti uključena djeca do 16 pa čak i do 18 godina, a ne kao što je do sada bio slučaj, da dječiji dodatak primaju samo djeca rođena poslije 2015. godine, prenosi Koha.

Očekuje se da puna primjena ovog zakona bude realizovana tek 2023. godine.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri izneo je sumnju da Vlada manipuliše ovom politikom i zatražio da se sva djeca što pre uključe u šemu dobijanja dječijih dodataka, zbog, kako je naveo, sve teže socijalne situacije.

"Poigravanje socijalnim šemama i nedjelovanje u odnosu na potrebu koja se stvorila na Kosovu, posebno sa ozbiljnom situacijom sa siromaštvom u zemlji, pokazuje da Vlada samo govori, daje datume, i ne djeluje. Zahtjev AAK je veoma jednostavan, socijalna situacija i siromaštvo na Kosovu postaju ekstremni", rekao je Tahiri.

I Mreža nevladinih organizacija za dječju zaštitu podržava ideju da se, zbog inflacije, plan dopuna što prije u potpunosti primjeni.

Članica istraživanja KOMF Bukureza Surduli rekla je da je od Vlade zatraženo i da u plan dopuna uključi i djecu do 18 godina.

"KOMF definitivno podržava zahtjeve roditelja i porodica da se djeca dobijaju dječiji dodatak i da se to primjeni odmah, da se ne čeka do 2023. godine zbog povećanja cijena", rekla je Surduli.

Građani su takođe izrazili podršku što skorijem implementiranju beneficija za djecu rođenu prije 2015. godine.

Ministarstvo finansija nije odgovorilo na pitanja Kohe u vezi sa uključivanjem djece rođene prije 2015. godine u ovu socijalnu politiku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express