Narod odlazi!?

Prvu godinu svoje vlade premijer Albin Kurti opisao je kao godinu zaokreta ka razvoju. Rekao je i da je to bila godina kretanja kroz globalne krize ističući pandemiju kovida-19 i energetsku krizu, kao i da se vodila borba protiv kriminala i korupcije, prenela je Koha.

"Zaplenjeno je više od tone narkotika, sprovdeno je 550 policijskih akcija, 1.102 racije, uništene su 54 kriminalne grupe i uhapšeno 12.000 ljudi, među kojima 270 državnih funkcionera“, rekao je Kurti, prenosi Telegrafi.

Naveo je i da su tokom godinu dana poništeni štetni ugovori i tenderi u vrijednosti od 150 miliona eura.

Kada je riječ o upravljanju pandemijom kovida-19, Kurti je rekao da Kosovo ima najveću stopu vakcinacije građana u regionu i najmanji broj preminulih.

„Osim pandemije, imali smo i energetsku krizu koja još nije prošla. Preduzeli smo hitne mjere subvencionisanjem dodatnih troškova. Nema sumnje da su problemi koje smo nasljedili veliki i da su izazovi sa kojima se suočavamo još veći", rekao je Kurti.

Pohvalio je reformu pravosuđa, štednju i dobro upravljanje.

Protekla godina, kako je rekao, može da se smatra i godinom ulaganja u obrazovanje, a dodao je da je reformisana i diplomatija.

Prema Kurtijevim riječima, Vlada na njegovom čelu je u prvoj godini napravila desetogodišnje planove usvajanjem različitih strategija, a prvih 365 dana svoje vladavine opisao je i kao dane u godini ekonomskog razvoja i investicija. Naveo je da je bruto domaći proizvod veći od 10 odsto i da je otvoreno više od 25.000 novih radnih mjesta, prenela je Koha.

Izvor: Kosovo Online/Koha/Telegrafi