Portparol CIK-a

Portparol Centralne izborne komisije Valmir Elezi kaže da je za organizaciju i održavanje parlamentarnih i lokalnih izbora u 2021. godini utrošeno oko 11 miliona eura, prenosi Ekonomija onlajn.

"Za organizovanje vanrednih izbora za Skupštinu potrošeno je oko 4,5 miliona eura, dok je za lokalne izbore oko 6,5 miliona eura. Generalno, za ova dva izborna procesa potrošeno je oko 11 miliona eura", rekao je Elezi.

On je naveo da je većina tih sredstava potrošena na plaćanje hiljada ljudi koji su angažovani tokom izbornog procesa i u njegovim različitim fazama.

Prema njegovim riječima, na skupštinskim izborima angažovano je oko 25.000 ljudi, dok je u dva kruga lokalnih izbora bilo angažovano 37.000 saradnika.

"Očigledno, znajući značaj izbora za državu i njenu demokratiju, oni imaju svoju cijenu, zbog zalaganja velikog broja ljudi. Najveći dio sredstava koji su namenjeni za izborni proces troše se za plaćanje angažovanih biračkih tijela kao i privremenog osoblja CIK. Lokalni izbori su skuplji jer se njihov drugi krug mora održati obično u velikom broju opština", rekao je Elezi.

Prema njegovim riječima, CIK je uspio da ispuni svoje ustavne i zakonske obaveze i pored tako velikog opterećenja u organizovanju dva izborna procesa za samo godinu dana.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online